Priče > Društvo

Kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST od 7. do 9. oktobra u Beogradu

Cilj kongresa je afirmacija najvažnije teme savremene arhitekture – održivost, energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije

Autor: K1 info

03/10/2022 > 15:50

podeli vest:

Kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST od 7. do 9. oktobra u Beogradu
Foto: Rade Kovač


Peta međunarodna manifestacija i kongres Održiva arhitektuta – energetska efikasnost održaće se od 7. do 9. oktobra 2022. godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke  u Beogradu, sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora biti održivo u svim segmentima - u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori će na jednom mestu okupiti arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi.

Kongres obuhvata predavanja 10 eminentnih arhitekata, glavnih predavača iz 10 zemalja sveta - Borina Andrieu (Francuska), Paulo Merlini (Portugal), Špela Videčnik (Slovenija), Faidra Matziaraki & Victor Marti (Španija), Nina Edwards Anker (SAD), Vladimir Lojanica (Srbija), Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Francesco Di Gregorio (Italija), Ad Kil (Holandija) i Marina Zajec (Hrvatska) - kao i izložbe njihovih radova, radionice, tribine, i izložbu radova i dodelu nagrada mladim arhitektima i studentima na 2. međunarodnom arhitektonskom konkursu Mikro eko kuća 2022.

Putem predavanja, radionica i izložbe svojih projekata, 10 eminentnih arhitekata - stručnjaka iz ove oblasti, kroz umetnički, autorski i naučni pristup preneće svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, dizajnerima, inženjerima iz tangencijalnih oblasti, kao i studentima i doktorantima odgovarajućih fakulteta.

Kongres će takođe kroz Izložbu sponzora na najbolji način afirmisati spoj arhitekture sa građevinskom industrijom, savremenim tehnologijama i instalacijama, sistemima građenja i upravljanja, proizvodima, materijalima, opremom, aparatima i uslugama kojima se poboljšavaju uslovi života u zgradama i koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kvalitetan i komforan život u unutrašnjem prostoru, kao i na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa: zemlje, vode i vazduha.

Foto: Rade Kovač

 

- Izuzetan uspeh prve četiri međunarodne manifestacije i kongresa Održiva arhitektuta – energetska efikasnost, koji su održani početkom oktobra od 2017 do 2021. godine u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, utvrdio je njegov značaj i inaugurisao ga kao tradicionalni godišnji kongres.Ovogodišnji kongres sa izložbama, tribinama i pratećim programima, imaće poseban značaj jer će pokušati da odgovori na pitanje da li će pristup arhitektonskom projektovanju i planiranju gradova zahtevati korenite promene u budućim vremenima i procesima rastućeg zagađivanja atmosfere i klimatskih promena. Ova velika manifestacija anticipira teška vremena i probleme sa kojima se suočava savremena civilizacija, a odgovore svakako treba tražiti i kroz afirmaciju održive i energetski efikasne arhitekture, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. To su ujedno i ključne reči ovog kongresa i predstavljaju putokaz ka kreativnim i zelenim tehnologijama, otvaraju nove vizije budućnosti i grade sadašnjost na održivim osnovama u svakom smislu - izjavio je predsednik Organizacionog odbora Kongresa, arhitekta mr Vladimir Lovrić.

 

 

 

Ostavite komentar