Priče > Društvo

Nakon što su LAŽNI LEKARI unakazili ženi stopalo, svi se pitaju JEDNO: Kako da znate da li ORDINACIJA ima LICENCU?

Da bi zdravstvena ustanova ili privatna praksa bila registrovana u APR-u, prethodno mora dobiti rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

21/04/2024 > 19:02

podeli vest:

Nakon što su LAŽNI LEKARI unakazili ženi stopalo, svi se pitaju JEDNO: Kako da znate da li ORDINACIJA ima LICENCU?
Foto: Shutterstock


Javnost je ponovo uznemirena nakon što su iznova otkrio slučaj nestručnih ili lažnih lekara koji su u pokušaju da izleče pacijenta zapravo još više pogoršali njegovo stanje.

Za poslednji takav slučaj saznali smo u petak, kada je javnosti saopšteno da su David Obućina, lekar opšte prakse, i Željko Manić, kozmetičar sa srednjom Trgovačkom školom, uhapšeni jer su u privatnoj ordinaciji "Beomedicus" u Beogradu studentkinji A. I. iz Čačka nestručnom intervencijom unakazili stopala zbog čega je morala dalje na hitnu operaciju.

Kako da pre odlaska u neku privatnu ordinaciju budete sigurni da u njoj rade stručna lica i da li ona uopšte ima dozvolu za rad za to za šta se i deklariše?

Kako proveriti da li klinika ima licencu

Sasvim je jednostavno proveriti da li neko ima licencu: 

  • prvi način je kada uđete u ordinaciju, kliniku, jednostavno zatražite da vam pokažu licencu, jer su oni u obavezi da je istaknu na vidnom mestu
  • drugi način je da proverite preko APR-a, pre nego što se uopšte zaputite na pregled da li je ta ordinacija ili klinika registrovana za one usluge koje i navode 

- Svako može proveriti na sajtu APR-a da li je taj pružalac zdravstvenih usluga registrovan ili ne, kao zdravstvena ustanova ili preduzetnik, shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti - objasnili su ranije za “Blic” u inspekciji Ministarstva zdravlja.

Kako je objašnjeno, da bi zdravstvena ustanova ili privatna praksa bila registrovana u APR-u, prethodno mora dobiti rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti. Ovo rešenje se dobija nakon što Ministarstvo zdravlja inspekcijskim nadzorom proveri da li taj pružalac zdravstvenih usluga ispunjava sve uslove u pogledu kadra, prostora, opreme i lekova za bezbedno obavljanje zdravstvene delatnosti - kažu i dodaju:

- Neregistrovane zdravstvene ustanove i privatna praksa ne smeju da obavljaju zdravstvenu delatnost, jer nije provereno da li ispunjavaju uslove za bezbedno obavljanje zdravstvene delatnosti. Ko god ima saznanja da neko obavlja zdravstvenu delatnost, a nije registrovan, treba bez odlaganja da to prijavi Ministarstvu zdravlja, kako bi bile preduzete mere u skladu sa nadležnostima zdravstvene inspekcije, a u cilju bezbednosti pacijenata.

Šta u APR piše za ordinaciju "Beomedicus"?

Upravo uvidom u APR moglo se videti da nešto nije kako treba sa ordinacijom "Beomedicus", a i pri samom dolasku na adresu. 

Naime, zgrada u Krunskoj 40 ničim ne odaje da se u njoj nalazi bilo kakav ordinacija, jer nikakvog natpisa nema. Jedina oznaka ordinacije nalazi se na vratima jednog od stanova u zgradi, gde na tabli piše "Beomedicus", dok se na drugoj strani vrata nalazi natpis - "Centar za bradavice i druge promene na koži".

Foto: PrintScreen/TV Prva

 

Međutim, prema podacima APR-a, kao vlasnik je navedeno ime Vera Petrović, a naziv ordinacije je Specijalistička lekarska ordinacija iz oblasti neuropsihijatrije "Beomedicus Beograd". Uvidom u APR vidi se da je ordinacija osnovana 1. juna 2021. godine.

Unakazili ženi stopalo, naneli joj teške povrede

Dr David Obućina, lekar opšte prakse, i Željko Manić, kozmetičar, zaposleni u Specijalističkoj lekarskoj ordinaciji „Beomedikus Beograd“ saslušani su juče u prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pod sumnjom da su kao kozmetičar i doktor, ženi koja je imala zadebljanje na stopalu, naneli teške telesne povrede.

Ostavite komentar