Priče > Društvo

Ako osetite BOLOVE U KOSTIMA odmah idite kod LEKARA: SRBIJA se suočava sa sve većim brojem OBOLELIH od ove BOLESTI

Šta je multipli mijelom i kako se leči?

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/03/2024 > 14:01

podeli vest:

Ako osetite BOLOVE U KOSTIMA odmah idite kod LEKARA: SRBIJA se suočava sa sve većim brojem OBOLELIH od ove BOLESTI
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Srbija se svake godine suočava sa sve većim brojem obolelih od multiplog mijeloma, kompleksnog oblika karcinoma plazmaćelija koji se razvija unutar koštane srži.

Prema statistikama, više od 500 novih slučajeva ovog oboljenja se otkrije svake godine. Multipi mijelom predstavlja izazovnu dijagnozu i često zahteva složenu terapiju i upravljanje kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenata i produžio njihov životni vek.

Kako se s ovom bolešću živi i kako se ona leči , u emisiji "Uranak" na televiziji K1 razgovaramo sa Snežanom Doder,  predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma, i dr Zoranom Milojevićem, načelnik hematologije KBC "Zvezdara" 

- Multipli mijelom je bolest koštane srži, maligna bolest u kojoj dolazi do umnožavanja izmenjenih malignih plazmocita koji se razmnožavaju u koštanoj srži i potiskuju normalne elemente koštane srži, istovremeno uzrokujući određeni stepen razaranja kostiju i izazivajući nakupljanje različitih patoloških proteina u različitim tkivima i organima, naročito u bubrezima - kaže doktor.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

On objašnjava koji su simptomi ove bolesti.

- Bolovi u kostima koji su nepoznatog porekla naglo nastali. U krvnoj slici se nalazi anemija, koja nije uzrokovana nedostatkom gvožđa, već drugim faktorom. U laboratorijskim nalazima se uočava poremećaj funkcije bubrega, kao i poremećaj funkcija različitih elektrolita, što su parametri koji se mogu odrediti i sumnja postaviti već u domu zdravlja. Ukoliko postoje bolovi u kostima, obična radiografija može biti prilično informativna, pokazujući moguću pojavu lize kostiju i patoloških fraktura. Prepoznavanje ovih upozoravajućih znakova i simptoma i upućivanje pacijenta kod hematologa na vreme značajno poboljšava mogućnost lečenja i prognozu bolesti. Ovo su znaci i simptomi upozorenja - dodaje ona. 

Doktor ističe da uzroci nastanka mijaloma mogu biti različiti, kao što su spoljni faktori: izloženost različitim hemijskim supstancama, loši uslovi života i rada, zagađenje, kao i različite hronične bolesti.

- Ne može se reći da postoji određeni uzrok nastanka maligne bolesti, pa ni multipli mijeloma. Stres je takođe jedan od faktora, ali on dovodi do smanjenja odbrambenih sposobnosti mehanizma, u poređenju sa onim što bi bile. Postoje ljudi koji su izloženi svim tim faktorima, a ipak nisu dobili ni mijelom ni bilo koji drugi malignitet. Takođe postoje određeni genetski faktori; genetika igra važnu ulogu u dijagnostici mijeloma. Genetske promene i mutacije koje se događaju u koštanoj srži i koje se gomilaju tokom vremena dovode do toga da se od početnih stadijuma, preko tinjajućeg mijeloma, dođe do pune kliničke slike mijeloma - dodaje ona. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Prema njenim rečima inovativna terapija u lečenju.

- One su promenile prognozu i tok bolesti kod multipli mijeloma. Osnovni cilj je pretvoriti bolest u neku vrstu hronične bolesti, gde pacijent može normalno živeti i gde se njegov kvalitet znatno poboljšava. Da li će ove inovativne metode uspeti da isključe transplataciju, za sada nije sasvim sigurno. Mijelom je bolest koja je najviše napredovala u tim inovativnim terapijama u svetu, delom i kod nas. Trudimo se da uvedemo što više tih novih lekova kod nas kako bi se poboljšao kvalitet lečenja i života - zaključio je dr Zoran Milojević u emisijI "Uranak" na televiziji K1. 

Snežana Doder iz Udruženja obolelih, od multiplog mijaloma, već godinama se bori sa ovom bolesti.

- Ja sam prilično nespecifičan slučaj, s obzirom da sam asimptomatski, ali visoko rizični pacijent. Moj prvi simptom nije bio prisutan ni pre samog lečenja. Prva dijagnoza koju sam dobila bila je kancer dojke, iako sam vodila zdrav život i trčala polumaraton, nesvestna šta se dešava u mom telu. Osećala sam se nikad jače i snažnije. Na redovnoj kontroli otkriven je kancer u početnoj fazi. Završilo se operacijom i zračenjima, bez hemoterapije. Htela sam dalje unaprediti svoju ishranu, koja je bila veganska, i preći na makrobiotiku. Iznenađujuće, našla sam se kod pravog nutricioniste, doktorke koja je inače mikrobiolog, i ona je prva, nakon niza onkolga, obratila pažnju na moju krvnu sliku. Uočila je blagu anemiju i imala u vidu moju porodičnu anamnezu - moj otac je bolovao od hronične limfocitne leukemije. Sabrala je sve to i preporučila mi da pre nego što mi prepiše ishranu, odem na pregled kod hematologa. To je bio pravi put, i jako brzo se postavila dijagnoza. Zahvaljujući tome, bolest je otkrivena pre nego što su se pojavili bilo kakvi simptomi - kaže Snežana. 

Na pitanje, da li je sada zdrava, Snežana, kaže: 

- Ja sam danas i dalje na lečenju, ali često kada me pitaju kako se osećam, kažem da se osećam odlično, ali da nemam papir koji to dokazuje. Osećam se zdravo, ali još uvek nemam remisiju. Imala sam dve transplatacije, što je tandem transplatacija, potrebno je uraditi dve ako je pacijent u dobrom psihičkom i fizičkom stanju, jer se radi o invazivnoj proceduri. Proces podrazumeva dovodjenje organizma u stanje ablazije, gde se svi elementi krvi spuštaju veštački na nulu, kako bi se primile matične ćelije koje se aferezom izdvajaju, pri čemu ste sami sebi donor. Kod mijeloma se radi autologna transplatacija, ne alogena, koja je češća kod leukemije. Gde je moguće, radi se tandem, dve povezane transplatacije u periodu od tri meseca. Procedura se ponavlja dva puta u zavisnosti od toga koliko matičnih ćelija može biti izdvojeno na aferezi. To zavisi od funkcije koštane srži na osnovu lekova i medikamenata koji su primljeni kako bi se proizvele matične ćelije koje se izdvajaju putem afereze. Prvu sam obavila u januaru prošle godine, a drugu u maju. Nisam ušla u remisiju, a ni doktori ne znaju zašto je tako, ali transplatacija nije postigla očekivane rezultate, tako da sam nastavila sa lečenjem. Sada, u okviru protokola, dobijam lek i konačno reagujem na terapiju koja mi je data. Mijelom se ne može izlečiti, ali može se živeti normalnim životnim vekom - zaključila je Snežana Doder u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 
 

Ostavite komentar