Priče > Društvo

ZOMBI DROGA ubila dvoje u Sloveniji: U regionu upozoravaju da je to jak OPIJAT. Mala količina ZAUSTAVLJA RAD srca!

Cela Evropa u velikom je strahu od širenja fentanila i njegovih derivata na crnom tržištu

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milena Gačević

25/02/2024 > 18:06

podeli vest:

ZOMBI DROGA ubila dvoje u Sloveniji: U regionu upozoravaju da je to jak OPIJAT. Mala količina ZAUSTAVLJA RAD srca!
Foto: Shutterstock


U Sloveniji su zabeležena dva slučaja predoziranja fentanilom, tzv. zombi drogom, koja je preplavila SAD, a velikom brzinom širi se i Evropom. Ova droga je izrazito jak opijat, koji se lako širi po crnom tržištu, a zbog nje su svi slovenački susedi postali veoma zabrinuti.

Reč je o javnosti poznatom opijatu pod nazivom zombi droga koja je preplavila SAD i od čijeg razornog delovanja u toj zemlji umire otprilike 100.000 zavisnika godišnje.

Fenntanil je na ulice izašao iz zdravstvenih ustanova gde se legalno koristi prilikom ublažavanja bolova kod pacijenata s odmaklim stadijumima malignih bolesti. Po svom delovanju je sličan morfijumu, ali je otprilike sto puta jači - upravo to je razlog što ga najviše koriste heroinski zavisnici.

Posebno zabrinjavajuće jeste to što i jedna konzumacija od osobe može učiniti ozbiljnog zavisnika, a sasvim mala količina može dovesti do prestanka rada srca. Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil koji će zbog nestručnog rukovanja, posebno kod dece i maloletnika, udisanjem prašine iz otvorene poštanske koverte dovesti do trovanja i smrti usled zastoja rada pluća, upozoravaju stručnjaci.

I samo udisanje supstance opasno

Dileri su u njemu prepoznali prednost nad ostalim takozvanim teškim drogama u tome što ga se može proizvesti u improviziranim laboratorijima, odnosno nije ga potrebno uvoziti kao heroin iz Avganistana. Osim toga, ima snažnije delovanje od heroina, jeftiniji je i lakše ga se krijumčari. Neretko ga dileri šalju svojim mušterijama putem pošte, odnosno u pismima. Sve navedeno zadaje ogromne glavobolje policiji koja se u SAD, ali i šire bavi suzbijanjem trgovine opijatima.

Hrvatska se do sada uspešno odupirala njegovoj pojavi među domaćim dilerima i ovisnicima. Prema podacima MUP-a prezentiranim Hini, do sada je u četiri slučaja identifikovana prisutnost fentanila ili njegovih derivata. S njim su se prvi puta susreli 2017. godine prilikom zaplene pisma poslatog iz Kine koja je, kako kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO), identificikovana kao jedan od globalnih izvora ovog izuzetno snažnog opijata i njegovih derivata.

U biološkom uzorku pokojnika, pronađen je 2019, 2022, i 2023. godine. Iz MUP-a napominju kako smrt u ta tri slučaja nije nastupila zbog predoziranja fentanilom. Radilo se o lečenim zavisnicima o drogama gde je smrt bila posledica lošeg zdravstvenog stanja, uzrokovana zavisnošću ili usled trovanja lekovima protiv bolova, ili kombinacijom svega navedenog.

Slučajevi njegove kupovine putem društvenih mreža, takozvanog dark weba ili ilegalne proizvodnje do sada nisu evidentirani u Hrvatskoj ni Srbiji. Predoziranja fentanilom takođe nisu zabeležena u Hrvatskoj, ali to ne znači da se njegovu pretnju treba uzeti olako, ističu iz hrvatskog MUP-a.

U Sloveniji zabeležena 2 smrtna slučaja posle korišćenja

Na području Evropske unije u 2021. godini zabeleženo je 137 smrtnih slučajeva izazvanog predoziranjem zombi drogom. Nemačka je s 88 smrtnih ishoda iste godine daleko prednjačila pred ostalim državama EU. U susednoj Sloveniji zabeležena su dva slučaja konzumiranja s fatalnim posledicama, podaci su HZZO-a, prenosi HINA.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je, posle upozorenja udruženja "Prevent" na četiri smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil (hemijska zamena za heroin) koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona, odmah preduzelo sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca.

Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozoravanja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozoravanja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Republike Srbije (VMA – Nacinalni centar za kontrolu trovanja, Institut za sudsku medicinu - sve nacionalne filijale, MUP - Forenzički centar i Carina).

Istovremeno je održan hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima.

Nakon sastanka i svih dobijenih informacija, ustanovljeno je da nema registrovanog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom niti njegove zaplene na teritoriji Republike Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama nacionalnih kontakt tački Makedonije, BiH, Crne Gore, ni u ovim državama nije bilo takvih slučajeva.

Kabinet MUP-a i Carina su takođe obavešteni o potrebi dostavljanja podataka o eventualnoj prisutnosti fentanila na teritorijama susednih država.

Ministarstvo zdravlja će svakako pojačati mere opreza i u narednom periodu preporučiti adekvatne aktivnosti koje bi učesnici sistema ranog upozoravanja trebalo da preduzimaju u ovoj oblasti radi bezbednosti i zaštite zdravlja stanovništva.

 

Ostavite komentar