Priče > Društvo

Pogledajte na INTERAKTIVNOJ MAPI eksploziju svake ATOMSKE BOMBE u ISTORIJI, a bilo ih je - više od 2.000

U istoriji ratovanja nuklearna oružja korišćena su samo dva puta, ipak atomska bomba je još 2.000 puta detonirana, a da toga nismo svesni

Autor: nationalgeographic.rs

27/09/2022 > 08:29

podeli vest:

Pogledajte na INTERAKTIVNOJ MAPI eksploziju svake ATOMSKE BOMBE u ISTORIJI, a bilo ih je - više od 2.000
Foto: Pexels.com


Njihova razaračka moć je toliko jaka da su u istoriji ratovanja korišćene samo prilikom bombardovanja Hirošime i Nagasakija, nakon toga detonirane su samo radi testiranja i demonstracije.

Iz straha da bi Nacistička Nemačka mogla prva da napravi nuklearnu bombu, Sjedinjene Države su zajedno sa najboljim fizičarima i naučnicima iz Evrope započele tajni projekat Menhetn. Prva proba koja je dobila ime Triniti test se dogodila 16. jula 1945. godine u Novom Meksiku. Svega nekoliko meseci kasnije, atomska bomba je prvi i poslednji put iskorišćena u ratu i to u dva navrata - 6. avgusta 1945. godine na Hirošimu i tri dana kasnije na Nagasaki kada su na ove japanske gradove Sjedinjene Države bacile prvo uranijumski a potom i plutonijumski eksplozivni uređaj. 

 

 

Vrlo brzo u trku se uključio i SSSR, koji je ovo oružije razvio i testirao tokom 1949. godine, međutim narednih godina pod pritiskom Hladnog rata koji su vodili sa Sjedinjenim Državama, vlade obe zemlje atomsko oružje koriste za "zastrašivanje". Tokom narednih decenija više od 2.000 bombi je detonirano radi testiranja ili demonstriranja. 

 

 

Ostavite komentar