Priče > Društvo

Roditelji, da li znate šta vam rade DECA u VIRTUELNOM SVETU? Stručnjaci savetuju: Komunikacija je NAJVAŽNIJA!

Da li roditelji znaju šta im deca rade u virtuelnom svetu?

Izvor: K1info

28/12/2023 > 17:22

podeli vest:

Roditelji, da li znate šta vam rade DECA u VIRTUELNOM SVETU? Stručnjaci savetuju: Komunikacija je NAJVAŽNIJA!
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


U današnjem digitalnom dobu, virtuelni svet postaje i naša stvarnost, posebno među tinejdžerima koji se često nalaze u njemu.

Nedavni incidenti lažnih dojava o podmetnutim bombama, koje su slali upravo mladi ljudi, postavljaju ozbiljna pitanja o tome koliko su roditelji upoznati sa aktivnostima svoje dece u online prostoru. Da bismo istražili ovu temu, razgovarali smo s etičkim hakerom, Mikicom Ivoševićem i pedagogom Ivanom Davidovićem u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

- Oni su zloupotrebili tehnologiju u negativne svrhe, što ne bih nazvao hakovanjem. Današnja deca su vrlo upoznata s tehnologijom, odlično poznaju engleski jezik i lako se dogovaraju kako bi pristupila materijalima koji će ih naučiti korišćenju kripto valuta. Takođe, razumeju suštinu kripto valuta i mogu iskoristiti VPN, što uz minimalne resurse i vreme koje deca ulažu u sticanje znanja, značajno otežava posao policiji. U ovoj situaciji, onaj ko je tehnički pismen lako može prikriti svoje tragove i stvoriti ozbiljan izazov za policiju. Međutim, važno je napomenuti da bilo kakva greška može rezultirati otkrivanjem, kao što se desilo u ovom slučaju. Oni su napravili osnovnu grešku. Na osnovu informacija koje imam, većina ljudi koji nisu upoznati s kripto valutama veruje da su one anonimne. To je pogrešno shvatanje jer se svaki trag može pratiti. Čim neko dete kreira nalog na nekoj menjačnici i kupi kripto valute, razmenjuje informacije o svojim podacima. Svaka dalja transakcija može biti praćena. Menjačnice su postale regulisane kao banke, što omogućava praćenje celog procesa i identifikaciju aktera - objašnjava Mikica Ivošević.

U današnjem digitalnom dobu, gejming platforme predstavljaju virtuelna igrališta gde se igrači okupljaju kako bi uživali u zajedničkom iskustvu video igara. Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da gejming platforma dozvoljava ovako nešto?

- Taj deo nije regulisan na isti način kao što su kripto valute. Kod gejming platformi u pitanju je chat aplikacija. Tokom igre, igrači imaju mogućnost komunikacije, kako verbalno tako i pisano. Postoje grupe u kojima se dogovaraju oko svojih strategija, i tu niko ne može ograničiti šta će pisati - zaključio je Mikica Ivošević u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Pedagog, Ivan Davidović ističe da je komunikacija između roditelja i dece najvažnija.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

- Roditelji znaju onoliko koliko im deca govore, stoga je ključ u razvijanju otvorene komunikacije i izgradnji demokratskog odnosa između roditelja i deteta. To podrazumeva uspostavljanje komunikacije od najranijeg detinjstva. Roditelj mora biti spreman da pažljivo sluša svoje dete kako bismo razvili dvosmerni kanal komunikacije. Važno je da budemo iskreni i da nas zaista interesuje ono što deca žele da nam kažu - ističe pedagog i dodaje da čak i ako je tokom odrastanja došlo do propusta u komunikaciji, sve može biti nadoknađeno: 

- Važno je konsultovati i druge stručnjake kako bismo razvili odnos poverenja između roditelja i deteta, što je od velikog značaja za dete. Dete ceni kada ga slušamo, trudimo se da ga razumemo i aktivno učestvujemo u svim njegovim aktivnostima - dodaje. 

Da li roditelji mogu da idu u korak sa razvojem tehnologije?

-  Roditelji prvo moraju da ispitaju da li postoje promene raspoloženja, ponašanja, san, škola, da li postoje neka neuobičajena ponašanja u periodu i to jeste alarm za reakciju roditelja i da se posveti pažnja. Kada su u pitanju digitalne tehnologije, važno je da roditelji posvete pažnju upoznavanja takvih tehnologija, ali nisam siguran da mogu da idu u korak sa decom u tom smislu. Zato je važno da se od najranijeg uzrasta posvećuje pažnja tim aktivnostima.  Ukoliko deca u najranijem uzrastu prate neki sadržaj, trebaju da razgovaraju sa roditeljima, a mi moramo da ih pitamo za mišljenje o tome što gleda. Ne treba ih savetovati odmah, jer oni na to ne reaguju - kaže pedagog.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Nedavno su uhapšeni roditelji tinejdžera koji su mesec dana prijavljivali lažne dojave o bombama u većini osnovnih i srednjih škola. Protiv jednih je podneta krivična prijava, a majka drugog tinejdžera je uhapšena zbog zanemarivanja deteta. Da li su deca koja zanimaju loše stvari na internetu, uglavnom iz disfunkcionalnih porodica ili je prirodno da u jednom trenutku svu
decu zanima nešto tako?

- Nije povezano s disfunkcionalnostima; na to utiču vršnjaci, društvene mreže, mediji i društvo uopšte. Suština je u komunikaciji i poverenju, ali ako toga nema, glavni signal su promene u ponašanju i pažnji. Dete to ne može da zavara. Roditelji najbolje poznaju svoje dete i trebalo bi da reaguju na takva ponašanja. Takođe, važno je da komuniciraju sa akterima u školskom sistemu i proveravaju da li su takva ponašanja prisutna i u školama. Potrebno je podizati svest o tome kako bismo prevenirali takva stanja, uticali na ponašanje i odgovorno se ponašali u vezi sa modernom tehnologijom - zaključio je pedagog Ivan Davidović.

Ostavite komentar