Priče > Društvo

LEKAR uputio VAŽAN APEL roditeljima: VODITE RAČUNA, zbog 3 minuta SLAVE deca ostaju INVALIDI

Ja se sećam jednog slučaja gde je deda bio glavni krivac, ali dete je maltene ostalo bez šake, kaže dr Bojanović

Izvor: K1info/blic.rs

26/12/2023 > 13:42

podeli vest:

LEKAR uputio VAŽAN APEL roditeljima: VODITE RAČUNA, zbog 3 minuta SLAVE deca ostaju INVALIDI
Foto: Pexels.com


Dečiji hirurg i načelnik odeljenja Klinike za dečiju hirurgiju, ortopediju i traumatologiju UKC Niš dr Milan Bojanović apeluje pred novogodišnje praznike na roditelje, da se suzdrže od slavlja uz petarde.

Posledice mogu da budu ozbiljne, posebno zbog takozvanih kineskih petardi koje eksplodiraju maltene prilikom paljenja. Zbog tri minuta slave neko može da postane trajni invalid, naglašava.

- Umesto da se radujemo, zbog nečije nepažnje, svake godine, nadam se da će ove godine biti manje, javljaju se Dečijoj klinici pacijenti sa povredama od petardi. Zato hoću da apelujem pre svega na roditelje, a onda i na dede, babe, na veću decu, da nije vredno da zbog tri minuta slavlja, zbog smeha od pet minuta, zbog neke eksplozije neko posle bude i trajni invalid - istakao je dr Bojanović za portal "Glas juga".

Kako kaže, najčešće se radi o povredama šake. Problem su petarde koje se nalaze na tržištu, takozvane kineske, koje su neproverene i nemaju dovoljnu dužinu fitilja.

- One eksplodiraju maltene prilikom samog paljena. Tada se najčešće dese povrede palca, a palac je najbitniji prst na ruci, jer pincentni hvat je u suštini najvažniji pokret koji naša šaka pravi. Naravno dolaze i zbog opekotina koje pravi petarda. Uglavnom su u pitanju kombinovane povrede mekih tkiva, kostiju i opekotine - upozorava dr Bojanović.

Foto: Pixabay.com

 

Pacijenti su, nažalost, sve mlađi, između 3 i 5 godina. Naravno dešava se i kod školske dece.

- Ja se sećam jednog slučaja gde je deda bio glavni krivac, ali dete je maltene ostalo bez šake - kazao je dr Bojanović.

On se nada da će zbog učestalih apela, ali i zbog Zakonom regulisane prodaje i zabrane da ne mogu da se kupe petarde na ulici, ove godine biti manje povređene dece od petardi. Ipak doktor ponavlja da petarde nisu za decu i da postoje drugi mnogo bolji načini da se proslavi Nova godina.

Ostavite komentar