Priče > Društvo

DUNAV SE IZLIO u Budimpešti, a bujica STIŽE I DO NAS: Da li Srbiji PRETE POPLAVE?

Kako voda bude tekla nizvodno, jačina talasa će opadati, pa se u Srbiji ne očekuju veći problemi ni izlivanja

Izvor: K1info

Autor: Katarina Milanović

28/12/2023 > 10:45

podeli vest:

DUNAV SE IZLIO u Budimpešti, a bujica STIŽE I DO NAS: Da li Srbiji PRETE POPLAVE?
Foto: Tanjug/AP


Nivo Dunava je značajno porastao u prethodnih par dana što je dovelo do izlivanja reke u Budimpešti!

Pod vodom su šetališta i nasipi pored reke, a izdata su i upozorenja jer se vrh talasa, odnosno najjači nalet vode, očekuje tokom dana.

A šta to znači za Srbiju i da li se i u našoj zemlji mogu očekivati izlivanja i poplave za K1info.rs otkrio je hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković.

On objašnjava kako je došlo do izlivanja Dunava u Budimpešti.

- Otapanje snega, ali kiša koja je padala u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj doprineli su povećanju vodostaja Dunava. Takođe, uticali su i visoki vodostaji Drave i Tise. Danas se u Budimpešti očekuje vrh talasa, a ta voda stiže polako i kod nas - rekao je on za K1info.rs.

Međutim, veće probleme ne očekuje.

- Stiže ta voda i do Srbije, ali neće napraviti nikakve probleme, niti će doći do izlivanja. Prva stanica nakon ulaska u našu zemlju je Bezdan kod Sombora za šta smo mi već izdali obaveštenje. Na vrhu talasa očekujemo da nivo Dunava u ovom mestu uđe u redovnu odbranu od poplava, ali će biti daleko od granice vanredne odbrane - priča naš sagovornik.

Kako voda bude tekla nizvodno, jačina naleta vode će opadati.

- Prvog dana Nove godine sva ta voda stići će i do Apatina koji će takođe ući u redovnu odbranu od poplava, ali će kako idemo nizvodno talas jenjavati. I Novi Sad će takođe ostati ispod nivoa vanredne odbrane. Porast Dunava se očekuje i kod Pančeva i Zemuna, ali ne drastičan, pa neće dostići ni granicu redovne obrane. Na sreću, vodostaj Save je trenutno nizak, što nam "ide na ruku", jer bi u suprotnom moglo doći do komplikacija - rekao je on.

Svakako, dodaje, velika količina vode stiže do nas.

- Preko 9.000 kubika stiže u Đerdap, što je odlično za proizvodnju struje. To je vrlo jak proticaj za ovo doba godine. Ali, najvažnije je da neće napraviti probleme u Srbiji. Takođe, novi talas se ne očekuje u narednih petnaestak dana - zaključuje Vladiković za naš portal.

Ostavite komentar