Priče > Društvo

VUČIĆ i ORBAN PRATE PASTORA NA VEČNI POČINAK: Izgubili smo VELIKOG LIDERA ne samo MAĐARSKE već i SRBIJE

Pastor je preminuo 30. oktobra u 68 godini života

Izvor: K1info/Tanjug

04/11/2023 > 14:28

podeli vest:

VUČIĆ i ORBAN PRATE PASTORA NA VEČNI POČINAK: Izgubili smo VELIKOG LIDERA ne samo MAĐARSKE već i SRBIJE
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sahrani predsednika pokrajinskog parlamenta i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, u Subotici na Bajskom groblju, da će Pastorovo ime biti zapisano ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima.

- Pastor je uradio mnogo za odnose dve zemlje, a bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije - rekao je Vučić na sahrani, na kojoj je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, a kojoj su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i brojni ministri iz Vlade Srbije.

- Pastor je uradio mnogo za odnose dve zemlje, a bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije - rekao je Vučić na sahrani na kojoj je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, a kojoj su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i brojni ministri iz Vlade Srbije.

- Uspeo je više od svih ratnika i vojskovođa, državnika i svih kojih su nam bila puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude kao Pastora neretko potcenjivali. Bio je čovek koji nas je upoznao sa Viktorom Orbanom, čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji i Mađarskoj - rekao je Vučić, i dodao: 

- Bio je čovek koji je radio na poverenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba i uvek dovoljno pametan da napravi kompromise bez kojih nema ni napretka ni budućnosti - naveo je predsednik i naglasio da je Ištvan Pastor postao jedan od najvažnijih ljudi na srpskoj političkoj sceni bez koga je bilo teško zamisliti stabilnosti i odnose Srbije i Mađarske.

Predsednik je rekao da sa njim nikada nije bilo iznenađenja kada god su pričali o izborima i da nikada nije tražio fotelju više.

- Želim da to zna mađarski narod, uvek ga je interesovalo koliko će puteva proći kroz mađarska sela, koliko fabrika možemo da dovedemo - rekao je Vučić.

Rekao je da će Pastora zapamtiti po jednoj reči, koju je izgovorio prvi put kada su gledali koliko je urađeno, i pričali o pruzi Beograd - Budimpešta.

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ/ bs

 

- Ištvan se okrenuo i rekao mi je - Aleksandre uradili smo onoliko, to je ta srpska reč koju su koristili srpski vladari jos u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe - rekao je Vučić i naglasio da je Ištvan Pastor bio čovek koji je okupio i ujedinio sve nas i Srbe i Mađare.

Podsetio je da ga je poslednji put video pre 15 dana da je bio jak i stabilan, veseo, da je tada iz bolnice izašao uveren da će još dugo da poživi.

Pričali smo o budućnosti, šta da zamolimo Viktora da nam pomogne, rekao je Vučić i dodao da je onda par dana kasnije od Viktora Orbana čuo da nema dobre vesti.

Foto: Tanjug/PanonRTV

 

Vučić je rekao da želi da svi znaju, da mu se požalio pre godinu dana da mu je sve teže, da nije neko ko ne može da trpi pritiske i pretnje, ali da ne zna da li može to da izdrži.

- Pokazao je tada neverovatnu odlučnost energiju i snagu, on je prvi put povisio ton i stegnuo levu pesnicu i rekao - ako mogu da te zamolim, iako ne znam šta se dešava. Sve to izdrži, jer se oni samo prave da su jaki, a ne vide šta se događa kod njih u dvorištu. Samo  izdrži mi ćemo te podržati, ne smemo da popustimo. Pred sobom sam video snažnog velikog lidera, ne samo mađarskog već i srpske države, po godinama nešto starijeg od koga sam mogao nešto da naučim - rekao je Vučić i objasnio da ne želi da čita govor jer u njemu ne piše kroz šta su prolazili i o čemu su pričali.

Vučić je naveo da je Srbija odlaskom Pastora izgubila prijatelja, brata, velikog političkog lidera i divnog čoveka i izrazio nadu da ono što je učinio niko neće moći da pogazi u budućnosti.

- Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana, verujem u naslednike u porodici i političkoj partiji koju je predvodio Pastor - rekao je Vučić.

Foto: screenshot instagram buduvnostsrbijeav

 

Dodao je da će Srbija pokazati koliko poštovanje je imala i koliko će imati prema njemu, jer će Pastor generacijama još živeti i biti poštovan, kako od Mađara tako i od Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije povodom smrti Pastora rekao da je to veliki gubitak za Srbiju, da je Pastor čovek koji će ući u istoriju i zato što je svojom energijom i snagom iz „ralja sukoba“ izvukao srpski i mađarski narod.

- On je čovek koji je najzaslužniji za kreiranje mađarsko-srpskih bratskih odnosa - rekao je Vučić.

Sahrani prisustvuje i premijer Mađarske Viktor Orban, koji se oprostio od Pastora, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Ispraćaju lidera Saveza vojvođanskih Mađara prisustvuju i brojni ministri Vlade Srbije, među kojima Miloš Vučević, Tomislav Momirović, Ivica Dačić, Đorđe Milićević. Među prisutnima je i predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić, kao i predsednik Izvršnog odbora SVM-a Balint Juhas.
 

 

Ostavite komentar