Lifestyle > Mozaik

Ne mogu AMERIKANCI, što mogu EVROPLJANI: Oni bi DUŠU DALI da mogu da rade OVE STVARI, a kod nas se to PODRAZUMEVA

Hrana, zdravstvo, cene... i mnogo normalnih stvari na koje smo navikli, ne mogu ni da se porede sa Evropom

Autor: K1info/danas

09/10/2023 > 20:44

podeli vest:

Ne mogu AMERIKANCI, što mogu EVROPLJANI: Oni bi DUŠU DALI da mogu da rade OVE STVARI, a kod nas se to PODRAZUMEVA
Foto: Unsplash.com


Većina Amerikanaca bi dušu dala za brojne stvari i navike kojima se mi sa teritorije Evrope, a naročito Balkana, možemo pohvaliti. Dejli Mejl je radio istraživanje o stvarima koje su kod nas bolje nego u Americi, a punkufer.dnevnik.hr je podelio rezultate istraživanja.

Hrana

Blizina prodavnica, dostupnost namirnica i njihov kvalitet osnovna su tačka kada govorimo o stvarima koje Evropljani uzimaju zdravo za gotovo, a Amerikanci im zavide.

- U Americi je hrana koja nema tonu veštačkih aditiva i neprehrambrenih sastojaka koji izazivaju bolesti luksuz - rekao je jedan član foruma, a drugi se nadovezao:

- Nikada nisam shvatio da je hrana koju sam jeo uzrok mojih stomačnih problema, sve dok nisam otišao na odmor u Evropu i jedan ceo dan proveo bez ikakvih problema. Problemi sa stomakom vratili su se dan pošto sam se vratio saputovanja. Evropljani imaju sjajnu hranu, čak i kada govorimo o brzoj hrani. Zašto ne može tako u Americi?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 
Saobraćaj

Mnogi komentari bili su usmereni ka prevozu, složivši se da je, po tom pitanju, Zapad bolji.

- Mogućnost putovanja  u druge zemlje bez mnogo novca je veliki plus. Od Pariza, Francuske i Poljske je ista udaljenost kao od jedne do druge strane Teksasa - napisano je u jednom komentaru, koji ističe da je skup prevoz velika prepreka u Americi.

- Amerikanci mogu da putuju skoro 3.000 milja i da i dalje budu u SAD. To nije jeftino, putovanja su skupa.

Zdravstveni sistem

Većina kritika u Americi bazirano je na loše razrađenm zdravstvenom sistemu.

- Znam osobu koja radi više od 50 sati nedeljno, a zarađuje tek toliko da idržava dete sa posebnim potrebama i ne može da priušti lečenje od hepatitisa C, jer lečenje košta više od plate koju dobije za 18 meseci rada - prokomentarisao je jedan Amerikanac.

- Moji lekovi košraju oko 30 evra mesečno, što bi, prema Guglu, u Americi koštalo 550 evra - dodao je drugi Evropljanin.

Foto: Shutterstock

 
Cene u prodavnicama

- U Americi su cene različite. U evropskim prodavnicama cena koju vidite na etiketi je cena koju plaćate na kasi. U Americi morate da dodate porez na tu cenu. Kupovina je mnogo lakša u Evropi. Pored toga, skriveni troškovi u Americi često iznenađuju Evropljane zbog drugačijeg sistema napojnica - bio je jedan od komentara.

Bakšiš

Prema istraživanju američke finansijske kompanije, čak 30 odsto Amerikanaca kaže da su napojnice u SAD van kontrole. Čak i samouslužni blagajnici u poslednje vreme zahtevaju bakšiš.

- U američkim restoranima se očekuje standardna naponica od 15 dolara, ali i 18-25 odsto od ukupnog računa je nepisano pravilo. Iznos bakšiša obračunava se pre nego što se na iznos doda porez. Recimo, ako je ručak koštao 35 dolara, ostalo je sedam dolara - jedan je od komentara kako su bakšiši u Americi mnogo veći nego u Evropi.

Ostavite komentar