Priče > Društvo

Od SAOBRAĆAJA do OBRAZOVANJA i traženja posla: SLEPE OSOBE nailaze na PREPREKE na svakom KORAKU

Država na svake dve godine izdvaja 1.500 dinara za nabavku belog štapa, čija je realna cena oko 5.000

Izvor: K1info/rts.rs

13/10/2023 > 22:33

podeli vest:

Od SAOBRAĆAJA do OBRAZOVANJA i traženja posla: SLEPE OSOBE nailaze na PREPREKE na svakom KORAKU
Foto: Unsplash.com


Osobe sa invaliditetm nailaze na razne poteškoće u svakodnevnom životu, počevši od obrazovanja, nalaženja posla, nerazumevanja ljudi i mnogih drugih. Tako najčešće slepe i slabovide osobe najviše prepreka imaju u saobraćaju.

- Jedan autobus staje, a ja čekam 31, a 31 je stao tamo iza ovog, i sad ja nemam šanse da to znam. Vozači bi trebalo da imaju takvu svest da kad vide slepo lice, da stanu i da kažu koji je broj - rekao je za RTS Goran Pećanac.

 

Kada je reč o inkluzivnom obrazovanju predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić kaže da je naročito kod slepe i slabovide dece koja su u redovnim školama, ne samo što nedostaju kadrovi, pedagozi i druga stručna lica i pedagoški asistenti, nego nedostaju i pomagala.

Put do pomagala nije lak. Iako ih dobijaju o trošku zdravstvenog Fonda, uvoze se i to produžava proceduru. Traže i da se skrate rokovi za dobijanje postojećih pomagala.

Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije ističe da je rok za dobijanje jedne Brajeve pisaće mašine deset godina.

- Možete da zamislite šta se za deset godina od novih pomagala pojavljuje na tržištu, a slepe osobe, posebno deca koja se opismenjuju na Brajevom pismu ne mogu da koriste - rekla je ona.

Iz Saveza dodaju da domaći zakoni ne prate evropske i nisu promenjeni i po trideset godina. To se, kažu, najbolje ogleda na primeru belog štapa.

Foto: Unsplash.com

 

Milan Nedeljković, član Upravnog odbora Saveza slepih Srbije navodi da država na svake dve godine izdvaja 1.500 dinara za nabavku belog štapa, čija je realna cena oko 5.000.

- Svugde u okruženju imamo na jednogodišnjem nivou štapove koji su danas nama pristupačni - rekao je on.

Bore se i da im kulturni sadržaji budu dostupni. Osim digitalizacije audio knjiga, u tome su, kažu, od koristi i televizijski sadržaji prilagođeni osobama sa invaliditetom koje Javni servis radi u saradnji sa Savezom slepih.

Ostavite komentar