Priče > Društvo

Korisnici KREDITA sada mogu mirno da spavaju: Odluka NBS je OLAKŠANJE, ocenjuje Uzelac

Narodna banka je suštinski ovom odlukom izbacila euribor iz priče, jer je kamatna stopa sada fiskirana

Izvor: K1info/Tanjug

11/10/2023 > 22:40

podeli vest:

Korisnici KREDITA sada mogu mirno da spavaju: Odluka NBS je OLAKŠANJE, ocenjuje Uzelac
Foto: Pixabay.com


Odluka Narodne banke Srbije da ograniči kamatnu stopu za dužnike, koji su korisnici prvog stambenog kredita s promenljivom kamatnom stopom, donela je olakšanje korisnicima kredita, ocenio je danas urednik portala Kamatica Dušan Uzelac.

Kako je objasnio, s jedne strane njima je rata sada manja, a s druge strane, u narednih 15 meseci znaju kolika će ona biti.

- Narodna banka je suštinski ovom odlukom izbacila euribor iz priče, jer je kamatna stopa sada fiskirana - rekao je Uzelac za Tanjug.

On je naglasio da korisnici kredita najčešće nisu finansijski neodgovorne osobe, i da najčešće uzimaju kredite na pozitivnim osnovama, u situacijama kada kredit mogu da isplaćuju, i da nisu mogli da utiču na teško predvidive okolnosti poput onih koje su se dogodile u poslednjih godinu ipo dana, a koje su uzrokovale i porast kamatnih stopa, ali i inflaciju koja je podigla cene troškova života.

- Finansijska odgovornost jeste individualna, individualno finansijski podnosimo i prihode i rashode, a kada dođu situacije kao sada, kada su skočile kamatne stope i drugi troškovi, dolazi do realnih problema građanina da isplate ratu kredita - rekao je Uzelac.

Komentarišući razliuke u kamatnim stopama u Srbiji i drugim zemljama, Uzelac naglašava da postoje mnogi faktori koji dovode do tih razlika.
 

Ostavite komentar