Priče > Društvo

Satima se KRČKALE "BOMBONE" OD SVINJE - održana jedinstvena manifestacija "Kosmajski kazan"

Manifestacija je napravljena da bi se očuvao srpski duh kroz jelovnike

Autor: Rina

04/09/2022 > 19:35

podeli vest:

Satima se KRČKALE "BOMBONE" OD SVINJE - održana jedinstvena manifestacija "Kosmajski kazan"
Foto: RINA


Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu.

Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca na kojoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".

Foto: RINA

 

- Da bi čvarak bio dobar on mora da se krčka od dva, do tri sata u zavisnosti od veličine kazana. Najbitnija je dobra sirovina, a toga u našem selu ne nedostaje. Hrane se i tove velike svinje stoga imamo kavlitetan čvarak. Svinje hranimo striktno domaćom hranom, od toga i zavisi ovaj specifučan ukus. To je nadeleko čuven delikates, koji se pravi samo kod nas a obišao je čitav svet. Pružatovac je zaslužio jednu ovakvu jedinstvenu manifestaciju - kaže za RINU Mile Trivićanović iz Pružatovca.

Ova mlada manifestacija već sad pretenduje da postane tradicionalna. Prva je održana pre tri godine, a ove je okupila nekoliko stotina posetilaca kako iz Pružatovca, tako i iz okolnih sela i gradova. To je još jedan način da mala mesta u Srbiji ožive i da se u narednom periodu nađu možda i na turističkoj mapi Srbije, jer najveća gužva je tamo gde se dobro jede.

- Kazan je u vezi sa našom tradicijom, oko njega smo se svi okupljali provodili najsrećnije i najtužnije trenutke. Svaka situacija obeležavala se upravo kuvanjem pored njega, rođenje, ispraćaj u vojsku, ženidba, udaja, ali i kad se pođe na onaj svet - rekao je za RINU Gregor Guberinić direktor kompanije "Bibli" i inicijator za pokretanje manifestacije "Kosmajski kazan".

Foto: RINA

 

On je istakao da je zato i veoma važno da se ta tradicija očuva, jer, kako je objasnio "naši stari bi rekli da je kazan naša sudbina".

- Upravo iz tih razloga pokrenuli smo manifestaciju "Kosmajski kazan" gde svi naši posetioci mogu da probaju i uživaju u jelima poput pasulja, gulaša, čvaraka, domaćoj rakiji - rekao je Guberinić.

Onima koji nisu došli ove, poziv ostaje otvoren za sledeću godinu, jer je ovo selo u blizini Mladenovca mesto gde se u septembru mesecu najbolje jede.

Ostavite komentar