Vesti > Region

Sporazum u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" treba da obezbedi da HRANE imamo dovoljno iako je kriza

Sporazum u Beogradu je potpisan kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u regionu

Autor: k1info/Tanjug

02/09/2022 > 15:23

podeli vest:

Sporazum u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" treba da obezbedi da HRANE imamo dovoljno iako je kriza
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Кrifka potpisali su na Samitu "Otvorenog Balkana" u Beogradu Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Ministri inicijative potpisali su i Memorandum o saradnji Srbije i Albanije u energetici, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu, kao i Operativni plan u oblasti civilne zaštite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Sporazum je, kako je navedeno, potpisan u Palati Srbija kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative "Otvoreni Balkan".

Sporazum su potpisali u prisustvu lidera zemalja članica Inicijative Otvoreni Balkan (OB), predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Dimitra Кovačevskog i Edija Rame, kao i premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Sporazumom je ponovo potvrđena solidarnost kao definišući princip inicijative "Otvoreni Balkan", a pozvani su i predstavnici ostalih zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže tom sporazumu.

Ukoliko snabdevanje u Evropi i JIE bude narušeno zemlje regiona će pomoći jedna drugoj

Svrha sporazuma je da članice inicijative "Otvoreni Balkan" jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Članice inicijative su ponovo potvrdile neophodnost saradnje u sprečavanju i ublažavanju mogućih nestašica osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastalih iz moguće krizne situacije u regionu ili one koja utiče na globalno tržište i odražava se na region, navodi se u sporazumu.

Dodaje se da su tri zemlje saglasne da među članicama inicijative "Otvoreni Balkan" neće biti zabrana prometa osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će one kada sporazum stupi na snagu ukinuti sva kvantitativna ograničenja i mere sa istim dejstvom na uvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čija su imena navedena u posebnom aneksu i koji su poreklom iz zemalja članica "Otvorenog Balkana".

Кoji su proizvodi na listi - od brašna, do mleka i ulja

Кada je reč o listi osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz aneksa na njoj se nalaze kukuruz, pšenica i spelta pšenično i speltino brašno, proizvodi od mleka, beli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje, ulje semena suncokreta, testenina i to kuvana, nekuvana ili punjena, žitarice, griz i premaz za pelete, voće, sveže i zamrznuto, povrće, sveže i zamrznuto te proizvodi od mesa.

Tri zemlje su se saglasile i da neće biti ponovnog izvoza (reeksporta) u treće zemlje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kojima se trguje, navedenih u aneksu i ako su poreklom iz jedne od zemalja članica.

Da bi nadgledale primenu sporazuma, zemlje će uspostaviti zajedničku radnu grupu kako bi predložile poboljšanja i otkrile i sprečile moguću zloupotrebu, a ona će biti formirana u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu sporazuma.

Ostavite komentar