Priče > Društvo

Da biste izbegli DENGA GROZNICU koja trese EVROPU poslušajte savete STRUČNJAKA, jer nije nimalo NAIVNA: Ovo su SIMPTOMI

Doktorka Slavica Maris upozorava da je sindrom denga šoka najteži oblik ove groznice i da može da bude fatalan

Izvor: K1info

04/10/2023 > 18:47

podeli vest:

Da biste izbegli DENGA GROZNICU koja trese EVROPU poslušajte savete STRUČNJAKA, jer nije nimalo NAIVNA: Ovo su SIMPTOMI
Foto: Pixabay.com


Broj obolelih od Denga groznice u Evropi raste i mogao bi da dostigne rekordne vrednosti ove godine, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija. Epidemija se širi u Bangladešu gde je preminulo više od 1.000 ljudi. 

Doktorka Slavica Maris u emisiji "Uranak" na televiziji K1, objašnjava šta je Denga groznica, koji su njeni simptomi i da li postoji mogućnost da se epidemija proširi i do naše zemlje.

- Denga groznica raste, a broj obolelih se u 50 godina poslednjih udvostručio. Na godišnjem nivou u svetu oboli od sto do četiristo miliona ljudi, ali nemaju svi tešku kliničku sliku, već negde oko 96 miliona ljudi oboli teže. To je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komarca iz grupe Aedes i uglavnom rezervoar ove infekcije je čovek. Imamo preko sto zemalja u svetu za koje možemo da kažemo da se održava ova infekcija - kaže doktorka Maris.

Ona dodaje da se groznica ne prenosi sa čoveka na čoveka.

- Denga groznica se ne prenosi sa čoveka na čoveka, već isključivo preko komarca. Komarac se zarazi ubodom bolesne osobe, posebno u akutnoj fazi bolesti, kada pacijent ima povišenu temperaturu i kada je povećana koncentracija virusa u krvi. Potrebno je desetak dana, da taj komarac postane infektivan i da može preneti infekciju na neku drugu osobu - kaže doktorka.

Prema njenim rečima postoje četiri tipa Denga groznice.

Svakom od tih grupa možemo da se zarazimo samo jednom, s tim da infekcija jednim tipom ne obezbeđuje imunitet od ostalih tipova groznice.  Moguće je imati Denga groznicu, ali svaka druga infekcija nosi veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti - dodaje doktorka.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Ona objašnjava da se simptomi razlikuju u odnosu na težinu bolesti.

- Pacijenti ima visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, intenzivna glavobolja, može se javiti osip po telu, mučnina i povraćanje, ali su retke su ozbiljnije komplikacije. Teži oblici Denga groznice je Denga hemoragična groznica. Simptomi denga hemoragične groznice mogu biti blagi, ali postepeno se pogoršavaju u roku od nekoliko dana. Pored blagih simptoma denga groznice, mogu se javiti i znaci unutrašnjeg krvarenja. Moguće je krvarenja iz usta, desni ili nosa, koža je vlažna, moguće je oštećenje limfnih i krvnih sudova, ali i  unutrašnje krvarenje, smanjen je broj trombocita, stomak je osetljiv, primetne su male krvne mrlje ispod kože, puls je slab. U slučaju da se ne leči na vreme denga hemoragična groznica može biti i fatalna - dodaje dr Maris.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Ona upozorava da je sindrom denga šoka najteži oblik ove groznice i da može da bude fatalan. 

- Mogući simptomi su intenzivan bol u stomaku, dezorijentacija, iznenadan i brz pad krvnog pritiska, teško krvarenje, povraćanje. Ukoliko se ne leči ovaj oblik na vreme, bolesti može biti smrtan. Na godišnjem nivou u Bangladešu premine od 20.000 - 25.000 osoba, najčešće dece i adolescenata, koji uglavnom imaju ovu težu formu bolesti – kaže dr Samaris.

Prema njenim rečima najbolje je izbegavati mirise koji privlače komarce, kako bismo se zaštitili od mogućeg zaražavanja denga groznicom.

- Potrebno je izbegavati mirise koji privlače komarce, izbegavajte boravak napolju  u ranim jutarnjim i večernjim satima. Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u čistoj, stajaćoj vodi. Kante sa vodom moraju da budu poklopljene, preporuka je i da se uklanja višak vode iz saksija sa biljkama - zaključila je dr Slavica Maris u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar