Lifestyle > Zdravlje

PORAST TEMPERATURE u Evropi dovodi do rizika od TROPSKIH BOLESTI koje PRENOSE INSEKTI

Među insektima je i azijski tigrasti komarac koji može preneti virus denge, žute groznice ili Zika virus, piše u studiji nemačkih naučnika

Izvor: K1info/index.hr

11/05/2023 > 20:46

podeli vest:

PORAST TEMPERATURE u Evropi dovodi do rizika od TROPSKIH BOLESTI koje PRENOSE INSEKTI
Foto: Pixabay.com


Nemački naučnici upozorili su da bi tropske bolesti koje prenose insekti mogle u budućnosti postati opasnost za ljude u Evropi čak i uz umeren porast temperature zbog klimatskih promena.

Studija Istraživačke grupe za medicinsku biorazličitost i parazitologiju na Univerzitetu Gete u Frankfurtu sugeriše da će porast temperature dovesti do toga da će insektima iz tropskih i suptropskih područja biti sve prijatnije u Evropi.

Foto: Pixabay.com

 

Studiju je naručila Nemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti. Među insektima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može preneti virus denge, žute groznice ili Zika virus na ljude.

Ova vrsta komaraca poreklom je iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u delovima srednje Evrope.

Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo. Istraživački tim na primeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Evropi zavisno od temperature.

U drugom koraku naučnici su ispitali kako različite temperature utiču na prenos patogena.

Foto: Pixabay.com

 

Oni su otkrili da će čak i uz porast globalne temperature za manje od dva Celzijusova stepena klimatske prilike koje pogoduju prenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladati u gotovo svim delovima Evrope.

Naučnici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno edukovati lekare o vakcinaciji, dijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti.

 

Ostavite komentar