Priče > Društvo

Radije bi šetali po KIŠI nego bili u "RERNI": Kako se TURIZAM MENJA zbog KLIMATSKIH PROMENA?

Broj rezervacija u zemljama poput Danske, Finske, Holandije, Norveške i Švedske je u porastu u poređenju sa 2022. godinom

Izvor: K1info/euractiv.rs

13/08/2023 > 11:54

podeli vest:

Radije bi šetali po KIŠI nego bili u "RERNI": Kako se TURIZAM MENJA zbog KLIMATSKIH PROMENA?
Foto: Unsplash.com


Poslednjih nekoliko godina temperature su znatno više nego ranije. Prema različitim studijama smatra se da će do 2090. godine ekstremnim vremenskim uslovima da bude pogođeno oko 3,7 milijardi ljudi. Postavlja se pitanje, šta će biti sa turizmom, ako temperature u već prilično toplim krajevima budu još više?

Ono što se očekuje je da će turisti i turistički radnici u budućnosti krenuti u severnu Evropu, jer je leto sa jakim toplotnim talasima pogodilo južnu Evropu. Toplotni talasi izazvani klimatskim promenama naterali su putnike da razmišljaju da li bi niže temperature mogle bolje da im odgovaraju.

Mediteranski region je ostao najpopularnije letnja turistička destinacija u Evropi, ali prema istraživanjima, broj rezervacija u zemljama poput Danske, Finske, Holandije, Norveške i Švedske je u porastu u poređenju sa 2022. godinom.

Kompanija navodi i da se primećuje pomeranje sezone putovanja koja će počinjati ranije u proleće i završiti na jesen, rekao je novinarima izvršni direktor TUI Sebastijan Ebel. Oni navode i da bi turističke agencije mogle nuditi odmor u Nordijskim zemljama, Holandiji, Poljskoj i Belgiji, rekao je on.

- U budućnosti ćemo ići u Grčku do sredine novembra, pa sam pitao svoje kolege, da li možda bi trebalo da bude otvorena opcija čak i do kraja godine, do ili posle Božića. To nam daje više mogućnosti za rast - rekao je on.

Šumski požari

TUI je najavio da bi mogao da se suoči sa troškovima od 25 miliona evra zbog šumskih požara u Grčkoj.

Foto: Tanjug/AP

 

Turistički vodiči u mestima kao što je severna Norveška takođe vide povećanu potražnju. Regionalne turističke agencije navodi da turisti iz južne Evrope beže u severnu zbog toplotnih talasa. To je rezultiralo stvaranjem više direktnih ruta za severnu Norvešku, navodi se.

Fabio Skaljone i Dijego Bruno su nedavno posetili Stokholm iz Torina u Italiji sa oko 20 drugih na putovanju, koje je organizovala italijanska turistička agencija.

- Prošle godine smo išli na jug Španije i bilo je veoma vruće, ove godine smo odlučili da odemo na hladnije mesto - rekao je Bruno.

Turisti ne žele na jug?!

Heder Storgard, škotska turistkinja, planirala je ove godine svoj letnji odmor u Danskoj, sa zaustavljanjem u severnoj Nemačkoj. Vruće vreme ju je sprečavalo da ode na jug poslednjih pet godina, rekla je.

- Ranije smo bili u Francuskoj, Italiji, uobičajenim letnjim destinacijama i došli smo do tačke u kojoj sam se zapravo osećala bolesno. Čak su i Nemačka i Švajcarska predaleko na jugu. To je bio prošlogodišnji pokušaj i čak je i tada bilo previše vruće - rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

 

Margit Visenbah, Nemica koja živi u Danskoj, posetila je Švedsku ove godine sa planom da ide na pešačenje, a takođe i na putovanja u gradovima kao što je Geteburg. Ona je često u Italiji zbog posla, ali je rekla da više voli sever za praznike.

- Radije bih šetala po kiši nego u rerni - rekla je ona.

 

Ostavite komentar