Vesti > Svet

SVETE, gotovo je, LAĐAR iz Hada SVRATIO do nas: PAKAO na Zemlji, HARON "smenio" KERBERA u Evropi, u Kaliforniji +53

U Dolini smrti u Kaliforniji danas su zvanično izmerena 53 stepena

Izvor: K1info/Tanjug

17/07/2023 > 22:46

podeli vest:

SVETE, gotovo je, LAĐAR iz Hada SVRATIO do nas: PAKAO na Zemlji, HARON "smenio" KERBERA u Evropi, u Kaliforniji +53
Foto: Freepik.com


Izuzetano jak toplotni talas pogodio je Sjedinjene Američke Države i Kinu, gde su izmerene temperature više od 50 stepeni Celzijusa. Evropa je na udaru novog toplotnog talasa - Harona, zbog kojeg su izbili šumski požari, naročito u delovima Španije i Grčke.

Ekstremni temperaturni rast beleži se širom Amerike, posebno na zapadu - prema podacima američke meteorološke službe, u Dolini smrti u Kaliforniji zvanično su izmerena 53 stepena.

Najviša temperatura ipak je zabeležena u centru za posetioce Doline Smrti, Furnas Kriku, gde je izmereno 56 stepeni.

Najviša temperatura zvanično priznata na planeti od kako se vrše merenja, izmerena je 1913. godine upravo u Furnas Kriku - 56,7 stepeni Celzijusa.

Temperature su takođe dostizale 53 stepena u kalifornijskoj pustinji. Za to vreme, u Finiksu u Arizoni, sedamnaesti dan zaredom temperatura je iznad 43 stepena.

Upozorenje na ekstremne vrućine važi od severoistoka Amerike - preko Kalifornije, do jugozapada i ka krajnjem jugu i Floridi.

Foto: Tanjug/AP

 
Borbe sa vrućinama SAD i Kine

Rekordno visoka temperatura od 52,2 stepena zabeležena je i u Kini, u gradu Sanbao u Sinđanu, javljaju kineski mediji, koji upozoravaju da će rekordna vrućina potrajati još najmanje pet dana.

SAD i Kina u Pekingu ove sedmice održavaju pregovore svojih izaslanika za klimu o borbi protiv globalnog zagrevanja, prenosi Rojters.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je vodeće lidere u svetu da deluju zbog klimatske krize, jer će danas biti zabeležni istorijski temperaturni rekordi.

Prethodni temperaturni rekord u Kini od 50,3 stepena Celzijusa izmeren je 2015. godine u blizini Ajdinga u Sinđanu, u depresiji više od 150 metara ispod nivoa mora. Zemlje širom Azije od aprila su pogođene sa više talasa rekordnih vrućina.

Požari i prekid struje u Evropi

U Evropi je Kerbera zamenio Haron, novi toplotni talas koji je stigao sa severa Afrike.

Očekuje se da će Haron, nazvan po mitskom lađaru koji je duše mrtvih prevozio u Had, oboriti temperaturne rekorde i najvišu do sada zabeleženu temperaturu od 48,8 stepeni Celzijusa.

A šta je radio Haron (pre nego što je došao ovde)?

Haron je u grčkoj mitologiji Erebov i Niktin sin (sin Tame i Noći). Bio je lađar u Hadu, podzemnom svetu u kojem borave mrtvi - preuzimao je preminule na obali reke Aheron i preko Stige i Kokita dovodio ih pred vrata Hada.

Najviše je pogođen jug Evrope. Jutarnja temperatura u Rimu je 35 stepeni, a za sutra meteorolozi progonoziraju paklena 43 stepena. U italijanskoj prestonici došlo je do prekida u snabdevanju strujom u pojedinim delovima grada zbog povećanog korišćenja klima-uređaja, preneo je AP.

Ekstremno visoke temperature očekuju se i u ostalim delovima Italije, posebno na Sardiniji i Siciliji.            

Ministarstvo zdravlja izdalo je deset preporuka za zaštitu starijih, bolesnih i kućnih ljubimaca od vrućine.

Evakuacija u Grčkoj i Španiji

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima na Kanarskim ostrvima i u Grčkoj.

U Španiji, požar koji je izbio na kanarskom ostrvu La Palma, ni danas nije pod kontrolom, ali je usporeno njegovo napredovanje. U požaru je izgorelo oko 4.600 hektara, uglavnom šumskog zemljišta i dvadesetak kuća i zgrada.

Evakuisano je više od 4.000 stanovnika, ali će im kasno danas biti dozvoljen povratak u kuće.

Prema prognozi meteorologa, temperature u pojedinim delovima južne Španije tokom ovog toplotnog talasa biće iznad 42 stepena. Toplotni talas na jugu Evrope izazvao je anticiklon sa severa Afrike.

Veliki požar, koji se širi niskim rastinjem, izbio je u regionu Kuvaras na istoku grčkog poluostrva Atika, saopštila je Vatrogasna brigada. Grčke vlasti su naredile evakuaciju više gradova u istočnom delu poluostrva Atika, pošto se požar približio kućama.

Evakuacija je naređena u mestima Lagonisi, Saronida i Anavisos, prenosi Ekatimerini. Požar, koji je pojačan jakim vetrom, gasi više od 150 vatrogasaca sa 40 vozila, sedam aviona i četiri helikoptera. Pomažu i vatrogasne snage iz Rumunije.

Ostavite komentar