Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

VODA topla kao BARA: Pogledajte temperature MORA u CRNOJ GORI, Grčkoj, HRVATSKOJ, Turskoj i EGIPTU

Blještavo sunce u Egiptu i temperature od oko 42 i više stepeni, ovu zemlju čine zauvek najtoplijom destinacijom

Izvor: K1info/b92.net

29/07/2023 > 15:43

podeli vest:

VODA topla kao BARA: Pogledajte temperature MORA u CRNOJ GORI, Grčkoj, HRVATSKOJ, Turskoj i EGIPTU
Foto: Pixabay.com


U piku turističke sezone, turistima koji planiraju odlazak na letovanje, ili su već kročili na omiljenu plažu, jedna od bitnijih informacija je temperatura morske vode i vazduha.

I dok se vremenske prilike u Srbiji ovih dana menjaju konstanto, od tropskih vrućina do superćelijskih oluja, i meteorolozi najavljuju izlazak iz najtoplijeg letnjeg perioda, definitivno na morskim destinacijama nije tako i pred turistima su sunčani dani uz uživanje u toplim morima.

Grčka

Na drugom prstu Halkidikija, na Sitoniji, u mestu Neos Marmaris tem

peratura mora je 28 stepeni Celzijusa, a toliko će iznositi i dnevna maksimalna temperatura vazduha. Narednih dana ostaje sunčano vreme i temperatura vazduha će biti i do 31 stepen Celzijusa. Subjektivni osećaj biće 32 i više stepeni.

Foto: Unsplash.com

 

Na Kritu je sunčano, toplo, do 31 stepen Celzijusa, subjektivni osećaj je 35 stepeni, i na snazi je žuti meteoalarm koji upozorava za visoku temperaturu. Sunčano i toplo biće i narednih dana, a temperatura mora je od 25,6 do 28,4 stepena, zavisi od mesta do mesta na ovom ostrvu.

Na Tasosu je oko 27 stepeni, za vikend će biti znatno toplije. Maksimalne dnevne temperature će rasti do 31 stepeni. Morska voda najtoplija je na Tasosu kod mesta Skala Rahoni, 27,5 stepeni, a najhladnija temperatura vode je 27,1 stepen, kod Aliki plaže.

Temperatura morske vode u Paraliji je 28,7 stepeni i u laganom je porastu s obzirom da je pre nedelju dana bila 26,7 stepeni Celzijusa.

Kod Zakintosa, Leptokarije, Sartija, Nei Porija, Skijatosa i drugih mesta voda je 28 stepeni Celzijusa.

Hrvatska 

Temperatura mora u Hrvatskoj je najviša u avgusta i tada dostiže više od 27 stepeni Celzijusa. Međutim, Jadransko more je već ovih dana na hrvatskom primorju dostiglo kod pojedinih mesta i veću temperaturu, i trenutno je najtoplije kod Dubrovnika, Hvara, Lošinja i Korčule.

Foto: Shutterstock

 

U ovim mestima je sunčano i toplo, maksimalna dnevna temperatura iznosi 29-30 stepeni i narednih dana će rasti za stepen, dva.

U Splitu je 31 stepen, subjektivni osećaj je 36 stepeni, a temperatura mora je 26,7. Pre nedelju dana je temperatura mora bila 25,7 stepeni.

Trenutna temperatura u Rijeci je 29 stepeni, narednih dana biće iznad 30 stepeni. Prvi dani avgusta doneće delimično oblačno vreme i blagi pad temperature vazduha. Temperatura mora je sada 25,8 i biće u blagom porastu.

Crna Gora

Jadransko more u Crnoj Gori je malo toplije nego u Hrvatskoj, u blizini pojedinih omiljenih destinacija.

U Budvi je trenutna temperatura mora 27,4 stepena, dok je juče bila preko 28 stepeni. Danas je najtoplija voda kod Svetog Stefana, Miločera, Drobnića, Drobnog peska, Crvene glavice i plaže Galija. Temperatura vazduha će dostići 30 stepeni i narednih dana će biti u blagom porastu za nekoliko stepeni, dok će subjektivni osećaj biti da je preko 35 stepeni.

U Tivtu je danas izmerena temperatura mora od 27,8 stepeni, a vremenske prilike su kao u Budvi, toplo i sunčano.

Foto: RINA

 

Nešto niža temperatura vazduha je izmerena u Herceg Novom, ali već od sutra biće kao i u ostalim mestima na crnogorskom primorju, a temperatura mora je trenutno 26,7 stepeni.

Narednih dana u Kotoru biće do 32 stepena temperatura vazduha, dok je izmerena temperatura mora 27,5 stepeni.

Turska

U Turskoj narednih deset dana neće biti padavina, biće sunčano toplo, sa dnevnom temperaturom vazduha od oko 35 i 36 stepeni, ali postoji mogućnost i od veoma visokih temperatura do 40 stepeni.

U Alanji će biti toplo, oko 35-36 stepeni, najtopliji dani pred turistima su 4. i 5. avgust, kada će maksimalna dnevna temperatura dostići 39-40 stepeni Celzijusa. Temperatura mora je trenutno 27,6 stepeni. Prethodnih dana je prelazila 28 stepeni Celzijusa.

Foto: Unsplash.com

 

Sunčano je i toplo i u Kemeru. Za vikend i naredne sedmice biće oko 36 stepeni, a subjektivni osećaj biće 38 i više stepeni. Temperatura mora je 28,6 stepeni.

Temperatura mora kod Beleka je danas 28,7 stepeni Prema meteorološkim podacima u poslednjih deset godina najtoplije more u ovom mestu na današnji dan bilo je 2012. godine i iznosilo je 30,7 stepeni.

Očekuje se da će temperatura morske vode u Beleku porasti na 29,5 stepeni u narednih 10 dana.

Egipat

Blještavo sunce u Egiptu i temperature od oko 42 i više stepeni, ovu zemlju čine zauvek najtoplijom destinacijom na spisku omiljenih među našim turistima.

U Hurgdadi je danas oko 43 stepeni Celzijusa, UV zračenje je izuzetno nezdravo, subjektivni osećaj je za stepen viši, a temperatura mora je 30,5 stepeni Celzijusa.

Za dva stepen su temperature vazduha niže u Šarm El Šeiku, oko 39-40 stepeni, i narednih dana će maksimalna temperatura biti 39 stepen. Temperatura Crvenog mora kod ovog mesta je 30,4 stepeni.

Ostavite komentar