Priče > Društvo

Tek ste došli s ODMORA, a mrtvi ste umorni: Stručnjak objašnjava koja 3 FAKTORA ubijaju RADNI ELAN

Većini je poznat osećaj kada se posle dva, tri dana na poslu osećaju kao da na odmoru nisu ni bili

Izvor: K1info/rts.rs

13/08/2023 > 07:48

podeli vest:

Tek ste došli s ODMORA, a mrtvi ste umorni: Stručnjak objašnjava koja 3 FAKTORA ubijaju RADNI ELAN
Foto: Freepik.com


Godišnji odmor, periood kada se zaposleni odmaraju od napornog posla, i ne mislie na njega, pune baterije, uživaju u slobodnom vremenu onako kako žele. Pa, to je period kada dišu punim plućima. I taman se naviknu da ne rade, odmor je već "proleteo". Pa, kako ponovo da se vrate na posao?

O čemu je reč ako se osećate da nemate radni elan, umorni ste, pomalo i neraspoloženi, a već posle nekoliko radnih dana imate osećaj kao da na odmor niste ni išli, iako ste, zapravo, išli.

Činjenica je da vraćanje na posao, posle odmora, jako teško pada. A kako da se najbrže prilagodimo vraćanju obavezama, za RTS je objasnio dr Roberto Grujičić sa Instituta za mentalno zdravlje.

 

- Prvi faktor je do nas, odnosno kakvo je bilo naše stanje i pre odmora. I kakvo je naše stanje generalno, i kako se mi nosimo sa stresom. Sa druge strane tu je i posao, da li taj posao nama uopšte odgovara, da li mi taj posao volimo. Ukoliko volimo onda je retka situacija da nam teško pada odlazak na isti. I treća stvar je kakav je odmor i bio - rekao je on.

A da bi bio dobar, moramo da ga iskoristimo za odmaranje, a ne za završetak različih poslova. Tokom njega stručnjaci savetuju da smanjite upotrebu telefona, kao i neprekidno odgovaranje na mejlove koji stižu.

- Stres koji nas drži na pozornost tokom cele nedelje dok smo na poslu se odražava i tokom odmora. Neke osobe ne mogu da puste i onda bi čak isključivanje bio veći stres nego samo ostajanje na tim mrežama, mejlovima. Preporučuje se da se smanji za 50 odsto i više - rekao je on.

Započnite posao sredinom nedelje, jedan je od saveta stručnjaka za lakši povratak na posao.

- Svaka osoba tokom godina radnog staža može da proceni koji način vraćanja na posao jeste adekvatan. Ono što se ne preporučuje, jeste da povratak sa letovanja bude u nedelju, a da se u ponedeljak vrate na posao - rekao je on.

Stručnjaci preporučuju da odmor traje tri nedelje, ipak, retki su oni koji se za to i odlučuju ili im obaveze to ne dozvoljavaju.

 

Ostavite komentar