Priče > Društvo

OBELEŽEN dan kada se na BELOJ KUĆI vijorila SRPSKA ZASTAVA u znak POŠTOVANJA prema ŽRTVI našeg naroda

Zadivljen vojničkim stoicizmom, heroizmom i žrtvom srpskog naroda bio je i američki predsednik Vudrou Vilson

Izvor: K1info/Tanjug

28/07/2023 > 22:54

podeli vest:

OBELEŽEN dan kada se na BELOJ KUĆI vijorila SRPSKA ZASTAVA u znak POŠTOVANJA prema ŽRTVI našeg naroda
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


U Beogradu je danas obeležen 28. juli, dan kada se 1918. godine na Beloj kući vijorila srpska zastava u čast vojničkog stoicizma, heroizma i žrtve koju je srpski narod podneo tokom Prvog svetskog rata.

Tog istog dana četiri godine ranije sa monitora "Bodrog", koji je danas brod muzej usidren kod Brankovog mosta, ispaljena je prva granata na Beograd čim je 28. jula 1914. godine počeo prvi veliki rat u istoriji čovečanstva.

Skup je organizovan u okviru strateške kampanje Teslina godina Teslinog naroda, na Akademiji za avijaciju pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova, između ostalog i u čast poslednjeg patenta Nikole Tesle registrovanog 1928. godine, a koji je predstavljao letelicu sličnu današnjem dronu, jer se kretala i vertikalno i horizontalno.

Ambasador u MSP, nacionlani koordinator strateške kampanje Ljiljana Nikšić i šef ekonomskog odeljenja ambasade SAD Džozef Boski pročitali su na skupu na srpskom i enegleskom saopštenje koje je Bela kuća objavila pre tačno 105. godina povodom odluke 28. američkog predsednika Vudroa Vilsona da se srpska zastava zavijori na Beloj kući.

- Zadivljen vojničkim stoicizmom, heroizmom i žrtvom srpskog naroda, koji je dao ključni doprinos saveznicima, američki predsednik Vudrou Vilson naredio je da se na Beloj kući zavijori srpska zastava. Srpska zastava, a potom i Francuska bile su jedine dve zastave koje su se ikada vijorile na Beloj kuću u američkoj istoriji - navela je Nikšić i ukazala na tadašnju retoriku Bele kuće koja je za srpski narod koristila atribute poput plemeniti, viteški.

Predsednik Vilson je u obraćanju naciji tu odluku objasnio, između ostalog i rečima, da se navršila godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod objavom rata Austrougarske, bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja, ukazavši da su se Srbi plemenito viteški borili, za ista načela, za koja su se borile i SAD.

Šef ekonomskog odeljenja ambasade SAD izjavio je da je 28. jul  dan srpsko američkog prijateljstva. Boski je rekao da je lično veoma zadovoljan zato što u oblasti ekonomske saradnje postoji veoma duboko poverenje između naše dve zemlje, a što pokazuje činjenica da su Srbi većina direktora i menadžera u američkim kompanijama koje posluju u Srbiji, te da bi nivo odnosa dostignutih u ekonomskoj sferi trebalo da prate i odnosi u drugim oblastima.

Povodom 105. godina od kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava, zahvaljujući 28. predsedniku SAD Vudrou Vilsonu, i njegovom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom, organizovan je konvoj srpsko-američkog prijateljstva u kojem su učestvovali oldtajmeri iz 1918. godine na kojima su se viojrile srpske i američke zastave. Na kraju je podignut dron, koji je nosio zastave SAD i Srbije.

Narodni poslanik Dani Zoltan, pukovnik u penziji pokrenuo je na skupu inicijativu da se 28. jul uvrsti u kalendar obeležavanja važnih istorjiskih datuma u Srbiji kao što je to SUBNOR usvojio u statutu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 2013. godine je pokrenulo i stratešku kampanju obeležavanja stogodišnjice Velikog rata i kampanju spasavanja "Bodroga" u kojoj je učestvovalo i Ministarstvo odbrane.

Srpska diplomatija od 2017. vodi i kampanju “Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući” na koju se godinu dana kasnije nadovezala javna diplomatija Stejt departmenta kampanjom “Vi ste svet”, promovuišući izuzetne ličnosti iz doba Prvog svetskog rata poput Mihajla Pupuna i Milunke Savić. Ove godine MSP je pokrenulo kampanju 80 godina kulture sećanja na gorostasa čovečanstva Nikolu Teslu - Teslina godina Teslinog naroda.

 
 

Ostavite komentar