Priče > Društvo

Potpisan SPORAZUM o čuvanju PODATAKA Komesarijata za IZBEGLICE i MIGRACIJE u Kragujevcu

Jedan od razloga potpisivanja ovog sporazuma je digitalizacija i osavremenjivanje

Izvor: K1info/Tanjug

28/07/2023 > 14:43

podeli vest:

Potpisan SPORAZUM o čuvanju PODATAKA Komesarijata za IZBEGLICE i MIGRACIJE u Kragujevcu
Foto: Tanjug/AP


U Državnom Data centru u Kragujevcu potpisan je Sporazum o međusobnoj saradnji između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Komesarijata za izbeglice i migracije o korišćenju infrastrukture i servisa Data centra, u kome će se od sada prvi put čuvati informacije iz baze podataka o izbeglim i interno raseljenim licima.

Sporazum su potpisali v.d direktora Kancelarije za IT upravu Milan Latinović i komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar informisanja i telekomunkacija Mihailo Jovanović koji je rekao da je ovo veoma važan sporazum kojim se omogućava da sve elektronske evidencije i baze podataka koje vodi Komesarijat za izbeglice i migracije budu smešteni u Državnom Data centru po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima.

- Komesarijat za izbeglice i migracije je još jedna državna ustanova koja će na siguran i bezbedan način čuvati svoje podatke i to nam je veoma značajno, jer u 21. veku, u eri digitalizacije, bitno je da podaci budu sigurni i bezbedni i da budu na jednom mestu - rekao je Jovanović i dodao:

- Zahvaljujući tome je omogućena elektronska razmena podataka između državnih organa. I između ostalog, Komesarijat je jedna od onih državnih institucija, koje daju svoje podatke u Centralnom registru stanovništva, na kojem se zasniva razvoj celokupne elektronske uprave.

On je naveo da je više od 60 različitih državnih institucija već smestilo svoje podatke u Državne Data centre u Beogradu i Kragujevcu, te da je ovo bitan korak za dalji razvoj digitalizacije i elektronskih usluga u Srbiji.

Prema rečima Stanisavljević, sporazum je nastao iz zajedničke potrebe za efikasnošću, modernizacijom i pre svega, digitalizacijom rada Komesarijata za izbeglice i migracije.

- Različite vrste informacija i podataka koji se čuvaju u raznim bazama i evidencijama Komesarijata za izbeglice i migracije od sada će biti na jednom mestu, čime mi postižemo, pre svega bezbednost podataka, ali i da se podaci mogu brže razmeniti, s obzirom da će biti na jednom mestu - rekla je Stanisavljević.

Ona je dodala da je cilj Srbije digitalizacija i osavremenjivanje, što je, kako je  navela, jedan od razloga potpisivanja ovog sporazuma.

Dodala da će se u Data centru u Kragujevcu čuvati sve baze podataka i evidencije koje se vode u Komesarijatu od baze izbeglih lica, baze nestalih lica, interno raseljenih lica, readmisije.

- Sve one baze koje su zakonom poverene na čuvanje Komesarijatu za izbeglice i migracije biće od sada po prvi put, to je veoma važno da istaknemo, biti na jednom mestu na čuvanju ovde u Državnom Data centru - rekla je Stanisavljević.

Ona se izrazila zahvalnost Jovanoviću, jer je ovaj proces započet kada je on bio direktor Kancelarije za informacione tehnologije kao i sadašnjem direktoru Kancelarije za IT upravu Latinoviću, jer, kako je rekla, bez njihove podrške i pomoći ovo ne bi mogli sami.

- Ovim sporazumom je naš rad digitalizovan, a podaci bezbedni što je i najbitnije - rekla je ona.
 

Ostavite komentar