Priče > Društvo

Priroda DEMONSTRIRALA SILU u Beogradu: Šta je SUPERĆELIJSKA OLUJA i da li nas APOKALIPSA očekuje i večeras?

U svim delovima glavnog grada noćas je za kratko vreme pala ogromna količina kiše i grada praćena grmljavinom

Izvor: K1/citymagazine

17/05/2023 > 16:53

podeli vest:

Priroda DEMONSTRIRALA SILU u Beogradu: Šta je SUPERĆELIJSKA OLUJA i da li nas APOKALIPSA očekuje i večeras?
Foto: Pixabay.com


Meteorolozi su juče najavljivali da će Srbiju zadesiti superćelijska oluja, a negde oko tri sata ujutru njihova prognoza se obistinila.

Meteorolog Marko Čubrilo upozorio je juče da postoji opasnost od pojave snažnih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, grada, olujnog vetra i snažnog sevanja. Kako je rekao, 

- Po prvi put u ovoj sezoni oluja indeksi nestabilnosti će biti dovoljno visoki za mogućnost razvijanja superćelijskih oluja, ali hoće li se one formirati i gde zavisi od detalja koje nije moguća unapred predvideti - naveo je juče Čubrilo.

Njegova prognoza se obistinila, pa nas je u toku noći sve probudilo jako nevreme sa grmljavinom, pljuskovima i kišom koja je lila kao iz kabla.

U svim delovima Beograda noćas je za kratko vreme pala ogromna količina kiše i grada praćena grmljavinom, a sudeći po snimcima sa mreža, stanovnici Dorćola, tačnije svi oni koji su jutros prošli Poenkarevom ulicom, zateklo je neprijatno iznenađenje. Usled velike količine vode, ulica je poplavila, a voda je čak nadirala i u gradski prevoz.

A šta je zapravo „superćelijska oluja“?

Stiže sa oblacima koji umeju da deluju apokaliptično i pravi su primer sile prirode. Pritom, superćelijski oblaci, koji su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, zbog posledica koje znaju da ostave nisu nimalo omiljeni na područjima gde prouzrokuju štetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi.

- Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomeranje vetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka - prenosi crometeo.hr.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

- Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada - rekao je on.

 

Kakvo nas vreme očekuje?

Prema Čubrilovim proračunima, jaka kiša i lokalne nepogode moguće su i poslepodne i uveče, a biće i hladnije. U četvrtak nad celim regionom biće svežije uz povremenu kišu i pljuskove, ali više ne bi trebalo biti opasnosti od jakih nepogoda.

 
 

Ostavite komentar