Priče > Biznis

Vučić i Hil RANOM ZOROM ispratili prvi let ER SRBIJE ZA ČIKAGO posle više od 30 godina

Osim Srba i Srba, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo više o SAD, a verujem i oni o nama, rekao je predsednik

Izvor: K1info/Tanjug

17/05/2023 > 08:05

podeli vest:

Vučić i Hil RANOM ZOROM ispratili prvi let ER SRBIJE ZA ČIKAGO posle više od 30 godina
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, svečanim presecanjem vrpce na aerodromu "Nikola Tesla", zvanično su otvorili prvi let nacionalne avio-kompanije Er Srbija za Čikago,

- Ovo je važan i veliki dan za nas, ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31. godinu. Danas je Er Srbija jedina kompanija u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada - Njujork i Čikago. Ne postoji ni bolja kompanija, ni bolji grad za vezu sa SAD. Ako pogledate vreme u koje poleće avion, razumećete da on stiže u Čikago u najbolje vreme - rekao je Vučić.


On je zahvalio američkim partnerima što su Er Srbiji i u Njujorku i u Čikagu omogućilim najbolje moguće uslove i što, kako je rekao, naša kompanija može da zadovolji interes svih ljudi iz regiona, da im obezbedi sigurnost, udobnost i veoma brz prevoz. 

- Od Čikaga do Beograda leti se manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od 11 sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, 8.000 kilometara pređete za tako kratko vreme - istakao je Vučić. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

On je dodao da je let Čikago-Beograd popunjen sve do 3. juna, a da za let Beograd-Čikago ima još puno mesta.

- Mi smo prve dve i po godine gubili novac na liniji Beograd-Njujork, dok je to danas najprofiltabilnija linija. Imali smo dovoljno snage i strpljenja da izdržimo sve i danas je to bukvalno najuspešnija i najprofitabilnija linija. Verujemo da će to biti i sa Čikagom i to za još manje vremena. To je velika stvar za nas - konstatovao je Vučić.

On je istakao da je Srbija sa SAD pre 10 godine imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde, uprkos velikoj udaljenosti. 

Konstatovao je da to jesu neki uspesi, ali da veruje da trgovinska razmena sa SAD može i mora biti mnogo veća.

Naveo je da linija sa Čikagom povezuje Srbe i Srbe, našu ogromnu dijasporu, naše divne ljude koji žive u središnjem delu SAD, ali koji će da imaju dobru konekciju i prema Kanadi, dok ne otvorimo liniju za Kanadu, prema Torontu, ali i prema zapadnjom delu SAD, Srednjem zapadu, Kaliforniji i svim drugim američkim državama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Osim Srba i Srba, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo više o SAD, a verujem i oni o nama. Velika stvar za Beograd i Srbiju i ne moramo da idemo na Franfurt, Minhen, Beč, Istanbul, ni u jedan od tih velikih gradova u koje smo uvek bili zagledani. Možemo da idemo iz Beograda. Ogroman uspeha za nas i Er Srbiju, čestitam vam na tome - poručio je predsednik Srbije. 

On je pohvalio način na koji su rekonstruisane aerodromske prostorije i poručio da će, kada se aerodrom završi, nešto u junu, a nešto do kraja godine, to biti ubedljivo najlepši aerodrom u regionu.

Naglasio je da je Er Srbija u prva četiri meseca ove godine ostvarila je sve rekorde. 

- Preko devet miliona evra profita, a na računu ima 177 miliona evra u ovom trenutku. Mi smo bolji danas nego što je JAT ikada bio u velikoj Jugoslaviji, iako je zemlja više nego tri puta manja. Samo kada se setim koliko je bilo sumnje i neverice na početku oko Er Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Ambasador SAD Kristofer Hil čestitao je Er Srbiji na otvaranju nove linije i istakao da mu je veliko je zadovoljstvo što je na aerodromu tako rano ujutro sa predsednikom Vučićem.

- Er Srbija ne samo što postaje jedan od glavnih igrača u toj industriji, već i radi ono što je moj posao, a to je da zbližava dva naroda, SAD i Srbiju, što je meni najvažnije. Nije reč samo o košarci, imamo mnogo načina na koje su naše dve zemlje spojene, a ova linija će dati novi doprinos tome - rekao je Hil.

Genaralni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da će se letovi između Beograda i Čikaga obavljati dva puta nedeljno, sredom i subotom, a od 12. juna putnicima će biti na raspolaganju i let ponedeljkom.

- Naše putovanje u SAD počelo je 2016. kada smo pokrenuli letove između Beograda i Njujorka. Skoro sedam godina kasnije, do tog grada letimo svakodnevno. Letom do Čikaga ispisaćemo istoriju i otvoriti našu novu prekookeansku destinaciju - rekao je Marek. 

Dodao je da pokretanju linije prethodio niz aktivnosti, flota je osnažena novim Erbasom A330-200 za prekookeanske letova, proširena kabinska posada i obezbeđene su sve neophodne dozvole.

Ceremoniji su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, zatim, ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, koji je otputovao prvim letom za Čikago, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

 


 

 

Ostavite komentar