Priče > Društvo

Tamara Vučić ukazala na važnost MENTALNOG zdravlja MLADIH na skupu u Zagrebu

Supruga predsednika podsetila je i da je u zemljama Evrope prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutna od 20-30 odsto, a u Srbiji je 12,9 %

Izvor: K1info/Tanjug

10/05/2023 > 19:35

podeli vest:

Tamara Vučić ukazala na važnost MENTALNOG zdravlja MLADIH na skupu u Zagrebu
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić danas je prisustvovala Samitu supružnika evropskih lidera, na temu prevencije gojaznosti kod dece i istakla važnost mentalnog zdravlja mladih.

Ukazujući na nedavni tragični događaj kada je trinestogodišnji dečak lišio života osmoro učenika i čuvara škole, koji je, kako je rekla, potresao Srbiju, čitav region pa i šire, supruga predsednika Srbije naglasila je potrebu za brigu o mentalnom zdravlju, pogotovo adolescenata.

- Kada u Gugl pretraživač ukucate imenicu ’adolescent’, prvo što dobijete su pojmovi kao što su depresija, anksioznost, poremećaj u ishrani i društvene mreže - istakla je ona, dodajući da je jasno odakle treba početi sa radom.

Posle uvodnog govora učesnika, a na sastanku iza zatvorenih vrata supruga predsednika u svom govoru ukazala je na, kako je rekla, crveni alarm koji zvoni i svetli, kao podsećanje na važnost mentalnog zdravlja, porodične podrške i razumevanja, pomoći i empatije.

Prema njenim rečima, problemi, strahovi i izazovi adolesenata iz čitavog sveta su slični i česti, a problem gojaznosti je jedan od njih.

- Verujem da je svako od nas, ma koje godište bio, u svom odeljenju osnovne ili srednje škole, imao drugara ili drugaricu, osobu sa viškom kilograma ili manjkom spretnosti na časovima fizičkog vaspitanja - podsetila je ona.

Dodala je da ni tada nije bilo baš neke tolerancije, kao što je nema ni danas.

- Dakle, kao što rekoh, ništa novo, ali ono što jeste novo su okolnosti - naglasila je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Te okolnosti, kako kaže, pored ostalog, podrazumevaju da nije neophodno da neko napušta udobrnost i sigurnost svoga doma da bi se susreo sa uvredama i pogrdnim rečima upućenim baš njemu.

- Dovoljno je da uključite telefon, što znači da ne postoji utočište, a svaki čovek treba da ga ima - naglasila je supruga predsednika Srbije.

Istakla je da porodica i dom moraju da budu sigurna luka, ispunjena pažnjom i razumevanjem, podrškom i pomoći i dodala da je porodica osnovni izvor ljubavi i presudna za izgradnju zdravog samopouzdanja.

- Nažalost, u ovoj priči nikako ne bismo smeli da zanemarimo ulogu medija - rekla je ona.

Supruga predsednika podsetila je da je u zemljama Evrope prekomerna uhranjenost i gojaznost prisutna od 20-30 odsto, a u Srbiji ona iznosi 12,9 procenasta. 

Prepoznajući važnost ovog problema, Republika Srbija je pokrenula projekat savetovališta za ishranu.

- Naš zadatak je da pokrenemo, oplemenimo, motivišemo i promenimo. A ključ, čini mi se, može da bude u umerenosti, tom idealu koji smo zaboravili, možda i zato što ga je najteže postići. I empatiji - navela je Vučić i zahvalila domaćinima skupa, supruzi predsednika Hrvatske, Sanji Musić Milanović i izvršnom direktoru SZO za Evropu Robu Batleru, što su temu gojaznosti kod dece pomerili naviše na lestvici društvenih prioriteta.

 

 

 


 
 

 

 

Ostavite komentar