Priče > Društvo

Po ZAKONU, NE MOŽE svako da bude VASPITAČ: Mora da završi određen stepen OBRAZOVANJA i prođe PSIHOLOŠKI TEST

Kroz studije, postoje vrste edukacije pomoću kojih profesori utvrđuju da se radi o ličnosti koja može da radi sa decom

Izvor: K1info/Tanjug

10/05/2023 > 16:30

podeli vest:

Po ZAKONU,  NE MOŽE svako da bude VASPITAČ: Mora da završi određen stepen OBRAZOVANJA i prođe PSIHOLOŠKI TEST
Foto: Pexels.com


Zakon nalaže da svako, kao vaspitno osoblje, mora imati završen određeni stepen obrazovanja prvog i drugog nivoa, izjavila je danas za Tanjug predsednica Samostalnog sindikata Predškolsko obrazovanje i vaspitanje Srbije Bosiljka Jovanović.

Ona kaže da, kroz te studije, postoje vrste edukacije pomoću kojih profesori utvrđuju da se radi o ličnosti koja može da radi sa decom, a posle toga ide zapošljavanje, gde je, pored potvrde o neosuđivanosti, potrebno proći psihološki test i test ličnosti u nacionalnoj službi za zapošljavanje.

- Nakon toga, tu je komisija za zapošljavanje gde vas ona intervjuiše i komisija u tom razgovoru sa vama, može da vidi vašu motivaciju, sklonosti i ostalo i tek nakon toga direktor donosi odluku i prima vas u stalni radni odnos - objasnila je ona.

Napominje da personalni asistent kao asistent nije definisan pravilnikom još uvek u predškolskim ustanovama, već je definisan samo asistent za rad sa romskom decom, koji može imati četvrti stepen obrazovanja, odnosno srednju školu. 

- Asistent koji sada, na radnoj grupi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje pri Vladi Republike Srbije, treba da uvedemo i da definišemo u pravilniku šta će biti njegov posao, koji mora imati najmanje Defektološki fakultet, mi ćemo insistirati ispred sindikata. Moramo znati da je to podrška  grupi dece, ukoliko imaju potrebu za posebnom podrškom i, u ovom slučaju, on nikada ne radi u vaspitnoj grupi - rekla je ona u izjavi za Tanjug.

 

 

 


 

 

Ostavite komentar