Priče > Društvo

Forum srednjih stručnjih škola: NASTAVNIČE, da li si ti sledeća META?

Ne želimo da živimo u anarhiji, kaže Milorad Antić, predsednik Foruma

Izvor: K1info

04/05/2023 > 14:35

podeli vest:

Forum srednjih stručnjih škola: NASTAVNIČE, da li si ti sledeća META?
Foto: ATA Images


Učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, škole koja oduvek važi za elitnu, koju pohađaju deca dobrostojećih roditelja, usmrtio je osam učenika, portira i teško ranio nastavnicu istorije, ocenio je predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić. 

Prema njegovim rečima, ovaj događaj treba da podstakne da se hladne glave donose odluke koje se tiču obrazovno - vaspitnog dela.

- Zbog ovog nemilog događaja tuga i žalost su se nastanili u srca svih prsvetnih radnika. Zapanjenost i iznenađenost lagano prelaze u strah. Da li bi ovako nešto moglo da se ponovi? Ovo je primer da su u obrazovanju i vaspitanju naše dece svi zakazali, zakazao je celokupni obrazovni sistem. I to nije nešto što se desilo juče. To traje. Sada već i predugo - kaže Antić. 

On dodaje da je krajnje vreme da se preduzmu neki koraci i da se učini nešto kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile.

- Predlog Foruma srednjih stručnih škola i mene, kao predsednika ovog sindikata i člana komisije za prevenciju nasilja u školi i vršnjačkog nasilja je da učenici koji imaju jedinicu iz vladanja ponavljaju razred - kaže on. 

Milorad Anti, je ovo ispred Sindikata radnika u propsveti Srbije već žučno tražio u nekoliko navrata na sastancima radne grupe za prevenciju nasilja, međutim, njegov predlog je bio odbijen.

 - Šta još treba da nam se desi da bi se dozvali pameti? Da bi se probudila savest nastavnika, ali i onih koji donose odluke. Ne želimo da živimo u anarhiji, već želimo uređen i sređen sistem u kojem se tačno zna ko šta radi i kad se i kako reaguje na prve simptome nasilja. Želimo kvalitetnog i dobro plaćenog nastavnika koji će motivisan ići na posao i koji će znati i imati želje i volje da obavlja svoj posao na najbolji mogući način, a ne da probleme gura pod tepih i jedva čeka da se radni dan završi - dodaje Antić. 

Foto: ATA Images

 

On kaže da ne znamo ko je sledeća meta.

- Možda si baš ti, nastavniče, naredna žrtva deteta koje je zapušteno, kojim se niko nije bavio na adekvatan način, jer ovo što se desilo nije problem nastao preko noći, već je to trajalo neko određeno vreme. Pomenimo samo skorašnje slučaje nasilja u školama. U Trsteniku, trojica učenika su izmakla stolicu profesorki i sve to snimali mobilnim telefonom. Poznat je i slučaj iz Mladenovca kada je jedan učenik zbog opklade od 30 evra prebio nastavnicu. U  Smederevu je u jednoj školi profesor oduzeo mobilni telefon učeniku jer se igrao tokom časa, pa je zbog toga bio fizički napadnut . Poznat je i slučaj iz Novog Sada kada je učenik osnovne škole sačekao profesorku na kraju nastave i krvnički pretukao ispred škole zbog čega je završila u Urgentnom centru - upozorava predsednik Foruma. 

Podsetimo, nastavnici, direktori i zaposleni u obrazovanju u minut do dvanaest okupili su se ispred Ministarstva prosvete, kako bi upozorili na nasilje u školama. 

 

 

Ostavite komentar