Priče > Društvo

GDE SU OTIŠLI "Ivin voz" i "Slon lepotan Dondolan"? Petogodišnjaci SLAVE uz NARODNJAKE, a kako to utiče na njihov RAZVOJ

"Subota je dan za alkohol", pevalo se na proslavi rođendana u Obrenovcu. I to je, nažalost, postala redovna pojava

Izvor: K1info/rts.rs

13/04/2023 > 15:44

podeli vest:

GDE SU OTIŠLI "Ivin voz" i "Slon lepotan Dondolan"? Petogodišnjaci SLAVE uz NARODNJAKE, a kako to utiče na njihov RAZVOJ
Foto: Freepik.com


Umesto da se iz dečjih igraonica ori pesma "Slon lepotan Dondolan i slonica Mica", sve češće se čuju narodnjaci i domaći izvođači koji izvode muziku potpuno neprimerenu uzrastu slavljenika i njihovog društva.

Čak su i mišljenja psihologa podeljena oko toga da li deca slušaju samo ritam bez razmišljanja ili pesme ipak utiču na formiranje njihove ličnosti. Da li je dovoljno opravdanje - deca traže.

"Subota je dan za alkohol", pevalo se na proslavi rođendana u Obrenovcu. Nije neobična atmosfera čak iako su reči pesme diskutabilne, ali jeste činjenica da su rođendan slavili petogodišnjaci. I pevali iz sveg glasa. 

Nije neobično, kažu vlasnici igraonica, da se ovakve pesme slušaju na dečjim rođendanima. Tvrde, razlog je to što ih deca ili roditelji traže, a ne postoji nijedan propis koji to može da im zabrani.

Kao otac, Nemanja Ognjanović, vlasnik jedne igraonice u Rakovici, nema dilemu - svojoj deci pušta samo dečje pesmice. Kao čovek koji od tog posla živi ponekad mora da izađe u susret željama dece i roditelja.

Foto: Pixabay.com

 

Mišljenja su podeljena.

- Kad su deca u pitanju problem je posebno značajan, još su Stari Grci govorili da je muzika jedna od disciplina koja je veoma važna za vaspitanje mladih ljudi - rekao je etnomuzikolog Dimitrije Golemović.

Profesorka muzike Ana Urban kaže da ako deca slušaju muziku koja nije adekvatna za njihov uzrast, a tu se svašta pominje u tekstovima to negativno utiče na njih, deca bi trebalo da slušaju muziku koja je adekvatna njihovom uzrastu.

Ipak, deca ne mogu da budu izopštena iz okruženja i teško je i roditeljima i nastavnicima, ali i onima koji od njihove zabave žive, da ih ubede da nešto nije dobro.

- Koja je pesma mladima najmilija. Odgovor je bio - nova. Mladi su vazda okrenuti novom, jer su oni fleksibilni za razliku od starih koji teško usvajaju nove stvari. Ukus se menja sa generacijama - napomenuo je etnomuzikolog.

A nova muzika donela je novu agresivnost, slažu se naši sagovornici. Odete na kafu ili ručak, a ne možete da razgovarate. Na svim zabavama je isto.

- Danas to mora da bude tehno, blisko pop muzici, samo što mora da bude obojeno trilerima - primećuje Golemović.

Da li su "Slon lepotan dondolan", "Afrika u kojoj se sadi paprika", i "Ivin voz" otišli zauvek u istoriju? U međuvremenu je snimljeno još mnogo dečjih pesama, na audicijama za horove veliko je interesovanje, ipak o utapanju tuge u alkoholu, polomljenim čašama i životu do daske i dalje se peva u igraonicama.

Ko bi trebalo da se zabrine?

 

 

Ostavite komentar