Priče > Društvo

Hoće li SOFTVER da radi ČUČNJEVE i SKLEKOVE umesto dece: IMA LI stvarno POMOĆI našim ĐACIMA?

Dete će imati svoju šifru i niko sem njega, roditelja, ministarstva po potrebi i nastavnika, neće imati uvid u podatke

Izvor: K1info

07/04/2023 > 21:32

podeli vest:

Hoće li SOFTVER da radi ČUČNJEVE i SKLEKOVE umesto dece: IMA LI stvarno POMOĆI našim ĐACIMA?
Foto: Freepik.com


Od 1. septembra u svim školama će početi da funkcioniše softver kojim će se pratiti fizičko stanje dece radi unapređenja njihovog zdravstvenog stanja.

Softver se zove "Sistem praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju“ pratiće tri zone zdravlja dece: zonu ispod proseka, prosečnu i natprosečnu zonu. Deca će biti testirana dva puta - jednom na početku i jednom na kraju školske godine.

- Posle tog inicijalnog testiranja na početku godine, videće se u kom je stanju dete i da li je u jednoj od ove tri grupe. Nastavnik će na osnovu tih podataka, planirati nastavu i učenje, a na kraju školske godine će videti da li taj program, koji je sproveo, ima efekta nakon finalnog merenja. Shodno tome će se unapređivati. Poražavajuće je fizičko stanje dece u našoj zemlji, jer se svega 13 odsto njih bavi sportom  – rekao je Miroslav Marković sa Fakulteta za sport  u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Foto: K1/Printscreen

 

On je dodao da podržava odluku škola da iz procesa isključe upotrebu mobilnih telefona u školama, ali isto tako mogu da ih iskoriste i u funkciji vežbanja.

- Nastavnici fizičkog vaspitanja su izradili jedno stručno uputstvo, gde se jasno i precizno definiše upotreba mobilnog telefona na času. Slažem se, da ga treba ograničiti, ali ga možemo staviti i u funkciju vežbanja, tako što ovaj softver će zahtevati određenu aplikaciju, koju će dete imati instaliranu na svom telefonu, pa će nastavnik i roditelj, moći da prate njegovu dnevnu fizičku aktivnost - naglasio je Marković.

Prema njegovim rečima softver je urađen u skladu sa zakonom o zaštiti podataka  ličnosti.

- Dete će imati svoju šifru i niko sem njega, roditelja, ministarstva po potrebi i nastavnika, neće imati uvid u te podatke. Roditelj će rezultate napredovanja ili stagnaciju, moći da vidi u elektronskom dnevniku i tačno će znati, da li je dete napredovalo u smislu kardio respiratorne izdržljivosti, snage, gipkosti i slično. Stanje fiskulturnih sala u sve tećine škola je katastrofalno, ali za ovu vrstu određivanja fizičke sposobnosti dece, one nisu ni neophodne - objasnio je Marković sa Fakulteta za sport.

Foto: K1/Printscreen

 

Goran Petrović, direktor OŠ "Lazar Savatić" rekao je u "Uranku" da je ovaj sistem već postojao, samo su se podaci skladištili na drugačiji način.

- Ovaj sistem je već postojao pre devedesetih godina. Postoji "Jugoslovenski Zavod fizičke kulture", koji je skupljao sve te podatke. Stanje naše dece i populacije je poražavajuće. Upravo je ovo jedan kap u moru što mora da se uradi. Ovo bi trebalo da pomogne da krenemo napred, ali to ne možemo sami. Ne može tu da pomogne ni softver, a ni robot, tu moramo svi da učestvujemo. Od porodice, preko dece do profesora. Moramo da razvijemo sport u školama, odatle prvo da krenemo i da pratimo do kraja rezultate – rekao je Petrović i dodao da smo u svemu izgubili fizičku kulturu.

On je objasnio da decu treba motivisati kroz igru. 

- Potrebno je da uvežemo celo društvo i imamo svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost, jer ona doprinosi zdravlju. Treba da se uvede što više časova fizičkog vaspitanja, deca treba da se okrenu i prirodi. Ovo je 21. vek i ne možemo da odbacimo mobilne telefone i ostalu tehnologiju, ali moramo da ih usmerimo i sprečimo zloupotrebu – zaključio je u emisiji "Uranak“ na televiziji K1, direktor OŠ "Laza Savatić".

I, u suštini, kada se sve sabere, lakše je na jedan klik pratiti zdravstveno stanje svog deteta, ali niti će softveri raditi čučnjeve i sklekove umesto dece, niti će to raditi roboti - moraju sami malo da se pomuče, da ostave telefone, tablete, lap topove i desktop računare i za početak krenu da hodaju i, daj bože, trčkaraju...

 

Ostavite komentar