Lifestyle > Zdravlje

PAŽNJA roditelji: Kasnije LEGANJE DECE vikendom POVEĆAVA RIZIK od gojaznosti

Puštati školarce da ostanu duže budni tokom vikenda na prvi pogled zvuči bezopasno, ali…

Autor: K1 info/ N1 info

09/04/2023 > 18:28

podeli vest:

PAŽNJA roditelji: Kasnije LEGANJE DECE vikendom POVEĆAVA RIZIK od gojaznosti
Foto: Pixabay.com


Rezultati studije rađene u Finskoj pokazali su da deca koja vokendom kasnije odlaze na spavanje imaju veću telesnu težinu.

Kako se navodi u studiji, to je verovatno zbog takozvanog  "društvenog džetlega“, odnosno pomeranja nečijeg telesnog sata prouzrokovanog različitim vremenima spavanja, što takođe može da utiče na to koliko efikasno obrađuju hranu, prenosi Daily Mail.

Finski istraživači posmatrali su 10.245 dece uzrasta od devet do 12 godina koja su upitana u koje vreme idu na spavanje tokom nedelje i vikendom.

Rezultati su pokazali da je prosečno dete koje je odlazilo u krevet dva sata kasnije tokom vikenda imalo veći obim struka za oko 2,4 centimetra (ovo je zasnovano na detetu visine 148 centimetra).

Istraživanje je utvrdilo da prosečno dete čiji je odlazak na spavanje bio dva sata kasnije ima indeks telesne mase (BMI) koji je 0,32 veći od vršnjaka sa doslednim vremenom spavanja.

Dr Sohvi Lomi, koautor studije iz Folkhalsan istraživačkog centra u Finskoj, rekao je da "roditelji treba da obrate pažnju na vreme za spavanje i pokušaju da zadrže redovnu rutinu vikendom". Ovi rezultati ukazuju na to da deca mogu da dobiju na težini ako im se vreme za spavanje previše pomera.

- Promovisanje ranog odlaska na spavanje, posebno vikendom, treba uzeti u obzir u prevenciji gojaznosti kod dece školskog uzrasta – zaključili su autori studije.

Oni dodaju da se dosledno vreme za spavanje tokom nedelje i tokom vikenda može postići na dva načina: ili dozvoljavanjem kasnijih vremena polaska u školu ili težnjom za ranijim odlaskom na spavanje tokom vikenda. Takođe su dodali da se prvi čini izvodljivijim za adolescente i njihove porodice.

Od 10.245 posmatrane dece, koja su učestvovala u finskoj studiji o zdravlju tinejdžera, otprilike polovina je dala dodatne informacije dve i po godine kasnije, kada su im roditelji ponovo izmerili težinu, visinu i obim struka.

U ovom trenutku, odlazak na spavanje dva sata kasnije tokom vikenda u dobi od 11 godina bio je povezan sa obimom struka koji je bio skoro 0,6 centimetara veća nego kod dece sa doslednim vremenom spavanja.

Vremena za spavanje koja su pomerena bila su povezana sa većom težinom i većim obimom struka kod dece bez obzira na to koliko dugo su spavala. Prosečno dete u studiji odlazilo je u krevet u 21:30 radnim danom i u 22:30 vikendom.

Studiju, objavljenu u Journal of Sleep Research, preneo je časopis New Scientist.

 

Ostavite komentar