Priče > Društvo

VISOKA ZARADA ne znači da GLAVA NE BOLI: IT stručnjaci sve češće traže POMOĆ PSIHOLOGA

Specifična radna okolina i najmanje osam sati sedenja za računarom dovode do stresa, nesanice i emocionalnih tegoba

Autor: Mina Duduković

07/04/2023 > 18:46

podeli vest:

VISOKA ZARADA ne znači da GLAVA NE BOLI: IT stručnjaci sve češće traže POMOĆ PSIHOLOGA
Foto: Pexels.com


Radnici u informacionom sektoru sve više imaju probleme sa psihičkim zdravljem, stresom, nesanicom i emocionalnim tegobama, upozoravaju psiholozi. 

Razlog za to je specifična radna okolina, budući da posao programera i IT stručnjaka zahteva više od osam sati sedenja ispred računara, a to može da dovede do prekida veza sa realnošću i tako oteža socijalno funkcionisanje.

Zbog toga IT stručnjaci sve više traže pomoć psihijatra i psihologa, jer rade jednoličan posao za kompjuterom, najčešće od kuće,  i zbog toga padaju u depresiju i imaju blaže ili teže psihičke probleme...

Mnogi su završili kurseve za ovaj posao i to isključivo zbog dobre zarade, pa se još jednom  pokazalo da visoka plata nije dovoljna za sreću.

Aleksandar Pejčić, trener za lični razvoj kaže za K1info da je prekvalifikacija u IT sektor postala sve učestalija pojava i to ne samo kod mladih.

- Osnovni razlog su materijalno bolji i fleksibilniji uslovi rada. Određeni broj zaposlenih u ovoj branši radi u timu, mada je sve veći broj onih koji rade sami i oni su najrizičnija grupa kada je reč o psihičkim problemima. Idealan odmor nakon više sati provedenih ispred monitora u stanju razmišljanja bio bi neki vid socijalizacije za koju oni najčešće nemaju energije. I tu nastaje problem - objašnjava Pejčić.

Foto: Pexels.com

 

Prema njegovim rečima sa manjkom druženja, nakon određenog vremena, opada nam i želja za njime.

- Razlog za to je taj što se sve teže snalazimo u toj socijalnoj situaciji, jer smo u njoj retko i nenaviknuti smo. Ne nalazimo zadovoljstvo u druženju kako smo to ranije činili. Na žalost, višak novca nije rešenje za manjak energije i svakodnevne slobode. U ovim slučajevima, najčešći savet bio bi bolji balans između posla i slobodnog, kvalitetno utrošenog vremena - dodaje trener.

Psiholog Ivana Perić za naš portal kaže da postoje faktori rizika za zaposlene u informacionom sektoru, a najviše zbog izolacije radnika od kontakta sa ljudima i manjka kretanja.

- Najveća mana koja se često spominje kod, recimo, testiranja softvera, jeste jednoličnost posla, jer su zaposleni na ovim pozicijama izloženi sličnim problemima i nemaju mnogo izazova. Međutim, u IT sektoru postoje i druge pozicije, a one zahtevaju kreativnost i rad u timu. Svakako problem se može javiti zbog "jurenj" kratkih rokova i ispunjavanja velikih zahteva poslodavca, ali i nerealnih ambicija koje mogu da izazovu stres - kaže Perić. 

Foto: Privatna arhiva

 

Ona dodaje da i rad od kuće, koji je često primenjivan u IT industriji, može da prouzrokuje otuđenost i socijalno udaljavanje.

- Od radnika se očekuje da se stalno usavršava i da koristi nove alate, što automatski zahteva mnogo vremena za edukaciju. Zbog toga se zaposleni otuđuju, prvenstveno od sebe, ne raduju se više stvarima koje su ih ranije činile srećni, a često dolaze u situaciju da se fizički razboljevaju, jer im telo šalje poruku da moraju da zastanu. Ono što moramo da shvatimo jeste da novac može da odgovori na neke naše potrebe, ali da je u poslu još važnije da smo ispunjeni i cenjeni - naglašava Perić, i dodaje:

- Više odmora i koriščenje slobodnih dana može nam pomoći da ne dođemo do "sagorevanja" u poslu. Takođe, savet je da radnici kada primete da ne funkcionisu na svoj uobičajan način, odmah potraže pomoć. Prvi simptomi pregorevanja su: emocionalna iscrpljenost i nedostatak mentalne energije ,otuđenje od sebe i od drugih i pad radne efijasnosti.

 

 

Ostavite komentar

Dr

To su sve razmaženi hipohonderi i čudim se da se psiholozi i psihijatri bave takvim glupostima. Evo ja kao lekar zarađujem tri puta manje od IT stručnjaka i bio bi presrećan da radim na njihovom mestu. Moj posao nosi mnogo napora i veliku odgovornost koja me uništava i samo je pitanje vremena kada ću ubiti pacijenta. Voleo bih da se mogu prekvalifikovati u IT profesionalca i da imam za normalan život.

25.04.2023 23:43