Lifestyle > Zdravlje

PASTA i ČETKICA ponekad nisu dovoljne: Šta LOŠ ZADAH govori o ZDRAVLJU i kada je vreme za posetu LEKARU?

Loš zadah ukazuje na neka ozbiljna oboljenja…

Izvor: K1info/stetoskop.info

24/03/2023 > 20:03

podeli vest:

PASTA i ČETKICA ponekad nisu dovoljne: Šta LOŠ ZADAH govori o ZDRAVLJU i kada je vreme za posetu LEKARU?
Foto: Freepik.com


Zadah iz usta je nešto čega se mnogi pribojavaju, a odavno je poznato da u našim ustima živi mnoštvo bakterija.

Upravo one proizvode gasove koji isparavaju, koji su zapravo najčešći uzrok halitoze - neprijatnog zadaha iz usta!

Ono što smo svi još kao deca naučili jeste da je neophodno da redovno vodimo računa o oralnoj higijeni kako bi se neprijatan miris iz usta predupredio ili uklonio.

Međutim, zadah nije samo stvar nehigijene, već je često i alarm da se u našem organizmu dešavaju određeni patološki procesi na koje moramo da obratimo pažnju!

Savremeni ritam života, pogotovo u poslednje vreme, postaje nesnosan. Već ujutro, “sačeka” nas neki stres. Veliki broj ljudi pokušava da se smiri tako što se lati cigarete.

Ovo je pogrešan pristup problemu, jer osim što cigarete dokazano ne smanjuju stres i napetost, već ga pojačavaju, mogu izazvati kserostomiju i bolesti desni.

Pljuvačka pomaže u čišćenju i održavanju optimalne kiselosti sredine usta. Stanje koje se zove suva usta (kserostomija), može doprineti lošem zadahu, jer je proizvodnja pljuvačke smanjena. 

Foto: Pexels.com

 

Bolesti desni, kao što je gingivitis i parodontopatija, baš kao i suva usta, takođe izazivaju da miris iz vaših usta bude veoma neprijatan i intenzivan. 

Ukoliko želite da rešite ovaj problem, veoma je važno što pre rešiti se nezdrave navike, pušenja, i okrenuti se drugim metodama nošenja sa stresom i stresnim situacijama. 

Kamen u krajnicima i zadah

Kamenčići u krajnicima su tvrde tvorevine koje uglavnom nisu bolne, ali izazivaju veoma intenzivan, neprijatan zadah. Nastaju tako što ostaci hrane ostaju zarobljeni u šupljinama krajnika, te se stvrdnjavaju i kalcifikuju, fomirajući kamenje. 

Iako se ovo stanje može tretirati u kućnim uslovima, ispiranjem grla slanim rastvorima i korišćenjem oralnog tuša, oni se često mogu vraćati, pogotovo ukoliko imate problem s učestalim upalama krajnika. U tom slučaju će vam biti predložena operacija ekstrakcije krajnika (tonzilektomija).

Sinusitis, upala krajnika i angina kao da uvek vrebaju iz zasede. Sve bolesti disajnog sistema utiču na dah, jer je nos povezan s usnom šupljinom. Takođe, ukoliko imate produktivan kašalj, kao u slučaju bronhitisa ili upale pluća, sekret koji se izbacuje je neprijatnog mirisa, što posledično može izazvati i neprijatan zadah. 

Pokvareni zubi 

Sve vas boli u ustima, ne možete da jedete normalno i jedan deo usne šupljine je otečen? Sve su ovo simptomi koji upućuju na stomatološki problem, a uz to, osećate neprijatan zadah iz usta. Bakterije koje izazivaju karijes takođe proizvode vrlo neprijatan miris, stoga je očigledno zašto upravo imate halitozu. 

Osim što pokvareni zubi izazivaju zadah, mogu biti estetski problem, koji je pritom i bolan, oni mogu da izazovu mnoge druge zdravstvene probleme, te izazvati kardiovaskularna oboljenja, ali i neurološka.

Foto: Pexels.com

 

Rešenje ovog problema je jednostavno - što pre posetite svog stomatologa koji će rešiti problem sa zubima, to će vam se brže rešiti i problem neprijatnog zadaha.

Gorušica, bolesti i zadah

Želučano-jednjački refluks (povrat probavne želudačne kiseline prema jednjaku) lako se može javiti u određenim položajima tela, naročito kad ležite.

Gorušica, kako se u narodu naziva, može nastati i zbog neadekvatne ishrane, čira na želucu, upale jednjaka ili pak određenim predkanceroznim stanjima i karcinomima. 

Upravo kiselina koja vam izaziva osećaj gorenja u grudima i jednjaku, izaziva i da se iz vaših usta javi neprijatan zadah, koji je u ovom slučaju ipak upozorenje da bi trebalo da posetite gastroenterologa. 

Kako karcinomi utiču na zadah

Simptomi oralnog ili orofaringealnog karcinoma uključuju rane koje ne zarastaju, bol u ustima, otežano gutanje, kvržicu u vratu i neobjašnjiv gubitak težine.

Ukoliko vam se zajedno s ovim simptomima neobjašnjivo javi i neprijatan zadah, sledeći pametan potez je da se obratite lekaru, kako bi se otklonila sumnja na postojanje maligniteta i uspostavio sistem lečenja. 

Foto: Pexel.com

 

Neregulisani šećer u krvi kod šećerne bolesti, može izazvati učestale probleme s desnima, kao što je gingivitis. S druge strane, hroničan gingivitis predstavlja prepreku ka adekvatnom regulisanju šećera.

Ukoliko pored čestih upala desni, koje i te kako mogu izazvati zadah, imate i simptome kao što su nekontrolisana žeđ, noćno mokrenje, glad, a gubitak na težini, umor i zamućenje vida, vreme je za posetu endokrinologu.

Jetra i bubrezi zdrave osobe su glavni prečišćivači organizma. Kada ovi organi rade optimalno, telo se čisti od toksina na redovnom nivou, što održava homeostazu svih sistema organa. 

Međutim, u slučaju da jetra i bubrezi ne obavljaju svoj posao kako treba, toksini neće biti izlučeni iz organizma, što je povezano s neprijatnim zadahom. Kada bolest jetre uznapreduje, zadah počinje da ima miris plesni. 

U slučaju da pored neprijatnog zadaha primećujete i druge simptome bolesti bubrega i jetre, potrebno je što pre obratiti se nefrologu ili hepatologu.

Šegrenov sindrom i zadah

Šegrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatološko oboljenje. Ogleda se u smanjenoj funkciji egzokrinih žlezda, što izaziva suvoću kože, očiju, ali i usta. Upravo kserostomija, suvoća usta, može izazvati neprijatan miris.

Ono što je takođe učestalo u ovom sindromu je gastroezofagealni refluks, koji dodatno doprinosi pojavi zadaha.

Ukoliko uz to primetite i ostale simptome ovog sindroma, kao što je svrab, peckanje kože i očiju, kao i osećaj prisustva stranog tela u očima, potrebno je obratiti se specijalisti radi adekvatne dijagnostike. 

 

 

Ostavite komentar