Priče > Društvo

KONKURS za stipendiranje nadarenih STUDENATA, prijave do 16. APRILA

Za prvih nedelju dana od otvaranja konkursa, putem aplikacija eTalenti, stiglo je 98 prijava

Izvor: K1info/Tanjug

23/03/2023 > 10:28

podeli vest:

KONKURS za stipendiranje nadarenih STUDENATA, prijave do 16. APRILA
Foto: Pexels.com


Za samo sedam dana od početka konkursa Fonda za mlade talente i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za stipendiranje studenata završnih godina državnih fakulteta, putem nove usluge eTalenti na portalu eUprava stiglo je 98 prijava.

Konkurs se nastavlja, a svi studenti koji imaju prosek iznad 8,50 mogu da se prijave do 16. aprila. 

- Usluga eTalenti je nova usluga na Portalu eUprava i namenjena je nadarenim studentima u Srbiji, koji su na završnoj godini osnovnih akademskih integrisanih studija i studentima završnih godina master studija na faktuletitima čiji je osnivač Srbija - rekla je Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako je navela, prvi put je ovaj konkurs raspisan na Portalu eUprave i nosi niz benefita. 

- Jedan od osnovnih benefita jeste da studenti, koji su do sada aplicirajući za ovu stipendiju za nadarene dostavljali su četiti dokumenta u papirnom formatu, sada su u obavezi da prilože samo jedan dokument i to u elektronskom obliku koji će aploudovati u sklopu usluge, a svi ostali podaci koji dokazuju ispunjenost uslova koji su navedeni konkursom za stipendiju pribavljaju se elektronskim putem iz izvornih evidencije - dodala je Marić. 

To su, kako je kazala, podaci izvoda iz matične knjige rođenih, podaci o državljanstvu, prebivalištu, odnosno boravištu, a studenti su obavezi samo da prilože potvrdu o upisanoj završnoj godini akademskih ili master studija sa prosečnom ocenom. 

Foto: Freepik.com

 

- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je ovaj poziv zajedno sa Fondom za mlade talente i ove godine su opredeljena sredstva za 1.050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2022/23. godinu - rekla je Marić. 

Prema njenim rečima studenti su u prethodnim konkursima na rezultate čekali čak dva meseca, jer su se tada obrađivali ručno.

- Sada smo napravili mehanizam koji će automatski na osnovu prikupljenih podataka vršiti proveru ispunjenosti uslova i u roku od par dana ćemo imati preliminarne liste i studenti će putem mejla dobiti sve informacije - dodala je Marić. 

 

 

 
 

 

Ostavite komentar