Vesti > Svet

Kakav APSURD: STUDENTI mogu da NOSE ORUŽJE na fakultetu - ali NE MOGU da koriste TikTok (?!)

Pokušaji da se ublaži zabrinutost za sajber bezbednost nikome nisu pošli za rukom

Izvor: K1info

18/01/2023 > 18:14

podeli vest:

Kakav APSURD: STUDENTI mogu da NOSE ORUŽJE na fakultetu - ali NE MOGU da koriste TikTok (?!)
Foto: Shutterstock


Studenti, više ne možete da pristupite TikToku ni na jednom uređaju ako ste povezani sa univerzitetom preko njegovih žičanih ili Wi-Fi mreža.

Ovako glasi obaveštenje koje se pojavljuje na uređajima studenata na Univerzitetu Teksas u Ostinu nakon što je škola zvanično objavila da će blokirati upotrebu aplikacije za društvene mreže na univerzitetskom Wi-Fi serverima.

Odluka je podstaknuta naredbom guvernera Grega Abota o zabrani korišćenja aplikacije na državnim uređajima iz bezbednosnih razloga. Međutim, studenti još uvek mogu da nose pištolj. 

- Kao što je navedeno u direktivi guvernera, TikTok prikuplja ogromne količine podataka sa uređaja svojih korisnika  uključujući kada, gde i kako sprovode internet aktivnosti i nudi ovu kolekciju potencijalno osetljivih informacija kineskoj vladi - napisao je savetnik za tehnologiju UT-Ostin Džef Nejland u mejlu za The Tekas Tribune.

Aplikacija, koja je u vlasništvu kineske kompanije Bitedance, pokušala je da ublaži zabrinutost za sajber bezbednost koju su postavili nadležni u SAD, ali bezuspešno. 

Foto: Shutterstock

 

Inače, u junu 2022, aplikacija je objavila da će prebaciti američke korisničke podatke na Oracle servere koji se čuvaju u SAD-u. Ali napori da se uvere zakonodavci uglavnom su bili neuspešni, više država je izdalo zabranu uređaja guvernera slične Abotovoj, a zakonodavci u Kongresu predložili su zabranu aplikacije širom zemlje.

Drugi univerziteti, uključujući Univerzitet Auburn, Državni univerzitet Boise, Univerzitet Oklahome i Univerzitetski sistem Džordžije, takođe su primenili zabrane slične onima u UT-Ostinu.

 

 

 

Ostavite komentar