Priče > Društvo

Srpski VUK SA VOL STRITA zna zašto je BANKROTIRALA SVB banka: Putin iskoristio INFLACIJU kao ORUŽJE

Stručnjaci podsećaju da kada smo poslednji put imali sličnu situaciju, kriza je trajala više od 10 godina

Izvor: K1info/Tanjug

13/03/2023 > 18:02

podeli vest:

Srpski VUK SA VOL STRITA zna zašto je BANKROTIRALA SVB banka: Putin iskoristio INFLACIJU kao ORUŽJE
Foto: Tanjug AP /Jeff Chiu


Kriza koju je izazvalo zatvaranje američke banke Silicijumske doline (SVB) neminovno će se proširiti i na Evropu, izjavio je danas broker Vladimir Đukanović, poznat i kao "srpski vuk sa Vol strita".

Takođe, očekuje da će mnoge finansijske institucije platiti cenu zbog visoke inflacije.

- Ako se inflacija nastavi kao što smo mislili da će ove godine biti na visokom nivou, videćemo sve više bankrota u finansijskom sistemu - rekao je Đukanović. 

Đukanović je objasnio da je razlog zatvaranja banke Silicijumske doline povlačenje novca radnika iz IT sektora i startapa. 

- U banci Silicijumske doline je dosta IT radnika u Americi držalo novac, kao i dosta startapa, osigurano im je do 250.000 dolara i ko god je imao više para od toga biće u nekom problemu. Američki fond najavio je bailout, biće neke pomoći - naveo je Đukanović. 

On je objasnio da je situacija sa zatvorenom Signature bankom drugačija, jer je su tu držali novac ljudi koji se bave kriptovalutama i dodao da se ne zna da li će kriza biti sličnih razmera kao 2008. godine. 

- Kada imaš visoku inflaciju, ne možeš da nađeš kvalitetne projekte na kojima možeš da napraviš novac, sama banka ulazi u problem, jer pada cena obveznica koji oni drže - rekao je on. 

Đukanović je dodao da kada vrednost kolaterala (zaloga) opada, banka postaje nesolventna i nema dovoljno kapitala da pokrije ono što je izdala

Sagovornik Tanjuga je objasnio da niko nije odgovoran za ono što se desilo u bankama u Americi, već da je njihovo zatvaranje proizvod inflacije uzrokovane ratom u Ukrajini. 

- Sve ono što ja pričam je Putinova 'veponizacija' inflacije. Imate veliku inflaciju na svetskom nivou, roba ne može da stigne i cene konstantno skaču. Ja mislim da smo već ušli u inflantornu spiralu, što će biti problem, znači neće se rešiti za godinu dve. Poslednji put kada smo imali tu situaciju sedamdesetih godina, kriza je trajala više od 10 godina - rekao je on.

Đukanović je naveo da centralne banke ne reaguju na celu situaciju podizanjem referentnih kamatnih stopa. 

- To je kao kancer u biološkom telu. Što brže reaguješ, što ga brže odstraniš, pre ćeš ozdraviti. Ako ga ne odstraniš, zna se koja je sudbina - zaključio je Đukanović. 

 

Ostavite komentar