Vesti > Hronika

VELIKA AKCIJA POLICIJE! Napravili mrežu od 139 PREDUZEĆA, pa oštetili budžet za PAPRENU SUMU novca

Uhapšeno je 15 osoba osumnjičenih za utaju poreza

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

30/04/2024 > 17:16

podeli vest:

VELIKA AKCIJA POLICIJE! Napravili mrežu od 139 PREDUZEĆA, pa oštetili budžet za PAPRENU SUMU novca
Foto: Shutterstock


U zajedničkoj akciji inspektora Sektora poreske policije i Ministrastva unutrašljih poslova - Uprave kriminalističke policije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, lišeno je slobode 15 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo poreske utaje, oštetivši tako budžet Republike Srbije za iznos od preko 130 miliona dinara i krivično delo pranja novca.

Glavno osumnjičeno lice, kao vlasnik preduzetničke radnje, organizovao je mrežu od 139 preduzetničkih radnji, osnovanih sa prevarnom namerom, kojima je faktički i upravljao, i u periodu od 2019. do 2022. godine, u nameri da izbegne obračun i plaćanje poreza na dohodak građana, u poslovnim knjigama iskazao manju poslovnu dobit.

On je neosnovano uvećao troškove koristeći fiktivne račune za navodno kupljene sekundarne sirovine, na koji način je izbegao da obračuna i plati porez na prihod od samostalne delatnosti u iznosu od preko 58 miliona dinara i godišnji porez na dohodak građana u iznosu od 77 miliona dinara. 

Osumnjičena lica, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, biti sprovedena u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

 

Ostavite komentar