Priče > Društvo

SRBIJA 2022: Ženu na NASLOVNOJ STRANI možete da vidite samo GOLU ILI MRTVU

Svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi, objavio je Republički zavod za statistiku

Autor: Tanjug

02/08/2022 > 09:31

podeli vest:

SRBIJA 2022: Ženu na NASLOVNOJ STRANI možete da vidite samo GOLU ILI MRTVU
Foto: Pixabay.com


 Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, jer su koreni diskriminacije duboki.

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 18 žena, a svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi, objavio je Republički zavod za statistiku.

Janković je za RTS istakla da je teško problem rešiti samo zakonima i da nijedan zakon nije dobar ako se ne primenjuje.

Ona kaže da je nasilje nad ženama jedan od najvećih i za rešavanje najtežih društvenih problema, o kojem treba da se razgovara i u parlamentu.

- Koreni diskriminacije su duboki, rodne uloge i pogled na ženu kao na vlasništvo je toliko duboko ukorenjen da ne može tek tako da se reši i rodno zasnovano nasilje je najkompleksniji problem - smatra Janković.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Istice da je teško taj problem rešiti samo zakonima i kaže da nijedan zakon nije dobar ako se ne primenjuje.

- Ima prostora za unapredenje, ali ne treba sada da donosimo novi zakon. Treba da delujemo na uzroke jer živimo u društvu u kojem nasilje postaje nešto što je normalno - naglašava Janković.

Ona kaže i da se žene jesu ohrabrile i da se nasilje danas u mnogo većoj meri prijavljuje.

- O nasilju se dugo nije govorilo, to je bila unutrašnja, porodična stvar. Zakonodavni okvir jeste unapređen i zabrana prilaska je samo jedna od mera zaštite - navodi Janković.

Kaže da treba raditi na unapredenju metodologije za procenu rizika i ističe da neće svaki femicid biti sprečen, ali da je najbitnije da se nijedan ne desi zbog propusta državnih organa.

- Najbitnija je izmena kulturnog obrasca i svesti. Mi i dalje živimo u patrijarhalnom, često mizoginom i seksističkom društvu. Ženu ćete na naslovnoj strani videti samo golu ili ubijenu, vrlo retko ćete je videti, uglavnom samo političarku ili ako postigne neki veliki uspeh kao Konstrakta - ističe Janković.

Ostavite komentar