Priče > Društvo

ČUVARI BAŠTINE obnovili ZAVETNI KRST kod Mokrina

Krst na ovom mestu, nekada doduše drveni, na mapi Banata je još od 1769. godine

Autor: K1info

02/08/2022 > 08:01

podeli vest:

ČUVARI BAŠTINE obnovili ZAVETNI KRST kod Mokrina
Foto: Privatna arhiva


Udruženje građana Čuvari baštine pokrenulo je ove godine akciju obnove Zavetnog krsta kod mosta Devet grla na putu Mokrin -- Čoka na  severu Banata. 

Naime Zavetni krst je bio u lošem stanju i sklon rušenju i trebala mu je hitna obnova. 

Po ataru i selima Banata je nekada bilo puno Zavetnih krstova prvobitno su bili od drveta, a kasnije pojedini od mermera i peščara. Ovaj krst je bio takođe drveni i ima ga na mapi Banata iz 1769. godine. Takođe i ćuprija preko reke Zlatice je bila drvena. Pravoslavni vernici Mokrina umesto drvenog postavili su mermerni 1918. kada je za praznik 40 mučenika i osveštan.

Mnoge vremenske (ne)prilike i godine trajanja učinile su da krst dođe u veoma loše stanje, čak i mogućnost da se sruši Kako bi nastavio da stoji u Banatskoj ravnici, takođe na praznik 40 mučenika, krenula je njegova obnova. 

Urađen je nov postament, spomenik je očišćen od mahovine i nečistoće, slova ponovo iscrtana, ograda reparirana i na kraju okolina popločana. 

Da bi se to sve uradilo zasluga je na dobrim ljudima iz Mokrina koji su svojim prilozima omogućili obnovu. 
I kako to priliči posle završetka obnove, sveštenstvo SPC  je osveštalo  krst uz prisustvo brojnih vernika, gde su lokalni ljubitelji istorije  Miloš Despotov i Milinko Arsenov upoznali prisutne o važnosti tog mesta i brige za očuvanje baštine. 

 

Ostavite komentar