Priče > Društvo

Mišče moje malo... LEGENDA KAŽE da je rodno selo Svetog Save DOBILO IME na krajnje neobičan način

Selo Miščići je jedno od najbitnijih u istoriji Srba

Izvor: K1info/RINA

27/01/2023 > 14:25

podeli vest:

Mišče moje malo... LEGENDA KAŽE da je rodno selo Svetog Save DOBILO IME na krajnje neobičan način
Foto: RINA


U podnožju planine Golije u čuvenoj Deževskoj dolini nalazi se selo Miščići koje nema više od dve stotine stanovnika. Smešteno je na samo nekoliko kilometara od Novog Pazara i jedno je od najvažnijih za celokupno postojanje Srba.

U tom selu se 1175. godine rodio Sveti Sava, tu je počelo stvaranje srednjovekovne države, a svaki kamen i grumen zemlje svedoci su davne istorije. 

- Prema narodnom predanju kada se Stefan Nemanja vraćao iz ratnog pohoda, njegova supruga Ana dočekala ga je u ovom mestu držeći u rukama tek rođenog Rastka. Kad ga je ugledao on ga je uzeo u ruke i govoro "mišče moje malo, miščiću moj" i tako je ovo selo i dobilo ime Miščići - rekao je paroh deževski Ivan Jeremić. 

Pored velikog istorijskog značaja ovog sela, dugo je bilo zaboravljeno od svih, a srpska narodna baština zarastala je u korov. Da se u njemu rodio jedan od najvećih srpskih svetitelja podsećala je samo tabla na ulazu i mali krst postavljen tamo gde je bila rodna kuća Nemanjića.

Poslednjih godina to se, na svu sreću, konačno menja, a ovo mesto dobija pažnju koju zaslužuje. Zahvaljujući narodu i uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i veliku pomoć države, počelo se za izgradnjom hrama u Miščićima koji će biti posvećen upravo Svetom Savi.

- Ovo će biti zavetni hram, jer smo se zavetovali da ćemo uz pomoć Božiju završiti njegovu izradnju, da će se ovde obavljati bogosluženje i da ćemo širiti ono šta je Sveti Sava propovedao, učio i širio veru pravoslavnu. Počeli smo sa radovima zahvljajući donacijama verujećeg naroda, kako iz Srbije tako i iz dijaspore - rekao je paroh Jeremić.

- Ono što nas raduje jeste i što je država prepoznala značaj ovog mesta, uključila se i obezbedila nedostajuća sredstva kako bi gradnja bila završena. Očekujemo nastavak građevisnke sezone i nadamo se, uz pomoć Božiju, da će radovi biti završeni do kraja ove godine - rekao je on.

U Drezničkoj dolini se konačno nadaju da će ovo sveto mesto, selo Miščići, uz izgradnju hrama postati nezaobilazna tačka dečjih i đačkih ekskurzija, kako bi mladi naraštaji videli odakle je sve počelo i upoznali se sa svim onim što su Nemanjići i Sveti Sava uradili za naš narod.

- Da bi mirno živeli u sadašnjosti i uspešno gradili budućnost, moramo znati našu prošlost. Ko smo i odakle potičemo. Tako ćemo sačuvati naš nacionalni identitet i zajedništvo. Od kako je počeo da se grad hram, kao i da je čitava Deževska dolina živnula - rekao je paroh.

- Imamo mlade ljude koji se vraćaju u selo, one koji ostaju i ovde odlučuju da grade dom i porodicu. Rađa se više dece i to je ono što nas raduje. Nekada su vernici odavde morali ići u hram u Novom Pazaru, sada će imati i svoju Božiju kuću - rekao je paroh deževski.

U planu je da uz hram bude izgrađen i zvonik u visini same građevine, dečje igralšte u neposrednoj blizini i vizitorski centar. Meštani se nadaju, da će selo konačno živnuti, jer ne postoji bolje i autentičnije mesto od Miščića na kom srpski đaci mogu bolje naučiti srpsku istoriju i sve o dinastiji Nemanjića.

Ova regija ima ogroman potencijal kad je u pitanju verski turizam, jer se u blizini nalazi i Crkva Svetog Petra i Pavla, manastiri Sopoćani, Đurđevi stupovi i Crna reka.

 

 

Ostavite komentar