Priče > Čuvarkuća

Pokvario vam se TELEVIZOR, a trgovac vam traži KUTIJU: Koja su NAŠA ZAKONSKA PRAVA?

Ukoliko vas trgovac uslovljava da donesete ambalažu u kojoj je artikal kupljen pozovete se na vaša zakonska prava

Autor: Katarina Milanović

20/12/2022 > 08:36

podeli vest:

Pokvario vam se TELEVIZOR, a trgovac vam traži KUTIJU: Koja su NAŠA ZAKONSKA PRAVA?
Foto: Unsplash.com


Potrošači, uprkos tome što pojedini trgovci i dalje insistiraju da vam je za reklamiranje kupljene robe potrebna originalna ambalaža, morate znati da to nije tačno!

Stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača naglašavaju da vam je za reklamaciju jedino potreban dokaz o kupovini. To čak ne mora biti ni fiskalni račun, već njegova kopija, overeni garantni list ili neki drugi dokaz.

Oni savetuju da se, ukoliko vas trgovac uslovljava da donesete ambalažu u kojoj je artikal kupljen, pozovete na vaša zakonska prava.

A Zakon o zaštiti potrošača jasno i nedvosmisleno propisuje ovu oblast. 

- Nemogućnost potrošača da dostavi prodavcu ambalažu robe ne može biti uslov za rešavanje reklamacije, ni razlog za odbijanja otklanjanja nesaobraznosti - stoji u zakonu.

Foto: Pixabay.com

 

Na ovu priču ukazala nam je čitateljka, koja je htela da reklamira pokvareni televizor, ali joj je trgovac tražio originlnu kutiju.

- Pre par meseci kupila sam televizor, ali se on u međuvremenu pokvario. Otišla sam da ga reklamiram u prodavnicu gde sam ga i kupila, a sa sobom sam ponela garanciju i fiskalni ralun. Međutim, tražili su mi da uređaj dostavim u originalnoj kutiji. Da li to znači da sve kutije treba da čuvamo? Pa gde ćemo, pobogu, to sve da stavimo? Da li treba u kući da imamo posebnu sobu namenjenu čuvanju originalne ambalaže? - zapitala se ona.

Odgovor na sva njena pitanja je, naravno - NE!

Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić kaže da je zakon nedvosmislen.

- Ako reklamirate robu, trgovci nemaju pravo da vam traže da proizvod donesete u originalnoj ambalaži. Zakon o zaštiti potrošača jasno govori o tome. Dakle, ako se to desi, pozovite se na vaša zakonska prava. U tom slučaju trgovca možete prijaviti Tržišnoj inspekciji, jer je to što radi kršenje zakona - jasan je Bumbić.

 

Ostavite komentar