Priče > Čuvarkuća

Zašto NIKADA ne treba uključivati GREJALICE preko PRODUŽNOG KABLA

Mnogi greše pa uključuju TA peći preko produžnih gajtana, a to zna da bude jako opasno za svakog potrošača, kaže majstor Branko

Izvor: K1info

Autor: bizportal.rs

08/12/2022 > 10:27

podeli vest:

Zašto NIKADA ne treba uključivati GREJALICE preko PRODUŽNOG KABLA
Foto: Unsplash.com


Majstor Branko Zrnić je govorio o tome kako podesiti radijatore, a da manje troše i da li je to uopšte moguće. Majstor je dao i korisne savete o tome kako može da se uštedi na grejanju i da li oni koji koriste električne radijatore mogu da uštede.

- Građani električnim radijatorima ne mogu da uštede iz razloga što on dok je uključen i dok radi, on greje. Uštedeti se može sa TA pećima koje se akumuliraju tokom noći dok je jeftina struja i po potrebi se koriste u toku dana. Mnogi greše pa uključuju TA peći preko produžnih gajtana, a to zna da bude jako opasno za svakog potrošača, koji ima više od 3.000 vati i ja im ne bih savetovao da imaju produžne, već da direktno uključuju u utičnice u zidu - rekao je majstor Branko u emisiji Jutro na TV Prva.

Mnogi napominju da bi bilo dobro da kada se krene iz stana da se grejanje smanji, da se pojača kada se uđe u stan, a majstor Branko Zrnić kaže da je najbolje kada se ugasi.

Foto: www.eheaters24.com/unsplash.com

 

- Ja svim ljudima preporučujem da logično razmišljaju. Svaki uređaj, kalorifer ili radijator dok su uključeni, dok su pod naponom, oni rade, kad nisu uključeni u struju, oni ne mogu da rade i ne mogu da greju. A moj savet kad izađete iz kuće da ne ostavljate uključene radijatore i grejalice u utičnicu jer znaju da budu izvor požara i to je bolje da izbegnete na vreme - rekao je on.

Majstor Zrnić je, takođe, pokazao koji produžni kabl je najbolje koristiti ako grejalice ili radijatore uključujete tako.

- Kabl mora biti promera 2,5 mm, dakle 3 žice po 2,5 mm i da nema prekidač na sebi i da može što manje da ima prekida i da može da bude koliko toliko pouzdan. Savetovao bih svima koji uključuju radijatore preko produžnih gajtana ili neke grejalice da taj priključak ne drže na tepihu već da ga podignu malo jer zna to grejanje da bude veće tu i hoće da se upali. Pogotovo kod kalorifera koji znaju da se upale iz razloga što imaju ventilator koji duva i taj ventilator od toplote ako se deformiše, blokira se, i on ne izduvava, a toplota se usijava i upali plastični ventilator i eto paljevine u stanu - upozorava majstor Branko.

 

Ostavite komentar