Priče > Čuvarkuća

Narodna BANKA Srbije SAVETUJE: Nikad, ali NIKAD, ne radite ovo preko interneta

Oprez pri kupovini pred praznike, savetuju iz NBS

Izvor: K1info/Tanjug

19/11/2022 > 20:47

podeli vest:

Narodna BANKA Srbije SAVETUJE: Nikad, ali NIKAD, ne radite ovo preko interneta
Foto: Pexels.com


Prilikom kupovine na internetu neophodno je voditi računa o tome kome se ostavljaju lični i poverljivi podaci.

 - Uvek bi trebalo kupovati preko zvaničnog sajta prodavnice i nikada ne bi trebalo unositi PIN - kaže u video prilogu "Kako bezbedno kupovati preko interneta - saveti Narodne banke Srbije" savetnik u Odseku za tehnologiju i razvoj DinaCard sistema Milan Martinović.

On u prilogu iz serijala Narodne banke Srbije "Korisno je da znate" objavljenom u periodu pojačane kupovine u vreme praznika pred kraj godine, ističe da bi valjalo zadržati dozu sumnje prema primamljivim ponudama, jer, kako kaže, ako izgledaju previše dobro da bi bile istinite, verovatno su lažne.

- Ono što je posebno važno napomenuti i što korisnici moraju da znaju jeste da se promocije, pogodnosti i slično kod transakcija platnim karticama ne organizuju na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, već da pogodnosti obezbeđuju banke ili poznati trgovci u saradnji s bankama i da takve informacije korisnicima platnih kartica dostavlja banka putem kanala komunikacije koji su korisnici ugovorili s bankama - navodi Martinović.

Ukazuje da ne bi trebalo ostavljati svoje podatke na Internet lokacijama do kojih se dođe preko linka, jer to mogu biti lažne stranice koje veoma podsećaju na prave.

- Ako veb-sajt liči na onaj koji ste ranije koristili, ali su domensko ime ili naziv prodavnice drugačiji, najverovatnije je u pitanju lažna stranica - kaže on i dodaje da ukoliko kupci nisu sigurni u ispravnost sajta, ne bi trebalo da ostavljaju čak ni broj telefona kao kontakt za dostavu, jer i taj podatak može da bude zloupotrebljen.

Sledeći savet jeste da se prilikom kupovine putem Interneta nikada ne unosi PIN i da zahtev za njegov unos direktno ukazuje na mogućnost zloupotrebe podataka.

Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke

- Takođe, ne šaljite foto-kopiju kartice ili drugog dokumenta mejlom, u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično. Banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično - istakao je Martinović.

Kao važan savet naveo je i da se izbegava kupovina s javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer postoji mogućnost da su zaraženi virusom koji može da preuzme podatke o platnoj kartici.

Martinović savetuje da se proveri da li adresa internet stranice na kojoj neko želi da obavi plaćanje počinje sa https i da se obrati pažnja na simbol katanca, jer ako je označen crvenom bojom ili ako pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, ne bi trebalo unositi podatke.

Video prilog sa savetima i uputstvima za trgovinu putem interneta može se videti na sajtu Narodne banke Srbije.

 

Ostavite komentar