Priče > Čuvarkuća

KOVID, Ukrajina, INFLACIJA... prazne nam džepove: Može li nešto DA SE UŠTEDI i zašto i dalje novac čuvamo u SLAMARICI?

Iako ušteđevina građana Srbije raste, samo je 22 odsto građana zadovoljno sumom koju može da odvoji sa strane

Izvor: K1info/rts.rs

01/11/2023 > 06:50

podeli vest:

KOVID, Ukrajina, INFLACIJA... prazne nam džepove: Može li nešto DA SE UŠTEDI i zašto i dalje novac čuvamo u SLAMARICI?
Foto: Shutterstock


Građanin Srbije prosečno mesečno uštedi 6.081 dinar, što je za 565 dinara više nego prošle godine – navodi se u  analizi Erste banke povodom Svetskog dana štednje.

Najčešće se štedi za porodicu, teška vremena i godišnji odmor. Prema podacima Narodne banke – građani štede 15,1 milijardu evra, od čega nešto više od milijardu evra u dinarskoj protivrednosti, pa je dinarska štednja najbrže rastuća i isplativija od devizne.

Prvo kovid, pa konflikti u svetu, a onda i inflacija – to su bili najveći neprijatelji štednje u proteklih nekoliko godina.

Ipak i štediše i banke su se prilagodile okolnostima, pa su veći ulozi i duži rok oročenja sada najprivlačnija ponuda banaka štedišama. Te kamate porasle su i do šest odsto za dinare, odnosno više od tri odsto za devizne uloge.

- Imali smo period kovida, pa je posle toga usledio rat u Ukrajini i određeni broj građana je povukao sredstva iz banaka. I ove godine imamo trend da se ta sredstva vraćaju ili kroz a vista štednju ili kroz oročenu štednju svakako. I, s druge strane, stimulativnije kamatne stope koje se dešavaju na našem tržištu i kada pričamo o dinarskoj štednji i evro štednji su svakako doprinele tom rastu depozita ove godine - navodi regionalni direktor Erste banke Nino Stameski.

Foto: Unsplash.com

 

Iako ušteđevina raste, samo je 22 odsto građana zadovoljno sumom koju može da odvoji sa strane. Novina je da gotovo trećina građana novac koji želi da uštedi ostavlja na platnom tekućem računu.

Kada je reč o alternativama štednji – 43 odsto anketiranih teško razume šta donose trgovina akcijama na berzi i investicioni fondovi.

- Građani su svesni da im nedostaje znanje o svetu novca, ali zanimljivo je da ne planiraju da porade više na finansijskom opismenjavanju. Očekuju da ih o tim temama najviše informišu mediji, porodica i banke. Bez obzira na to, i dalje 70 odsto građana smatra da je štednja važna - napominje direktor agencije IMSA Ansgar Loner.

Iako manje isplativo od štednje, čuvanje novca kod kuće i dalje je za mnoge najsigurnije. To je teško objasniti, jer su od 2008. depoziti do 50.000 evra osigurani.

Agencija za osiguranje depozita u roku od najviše sedam radnih dana započela bi isplatu osiguranih depozita do maksimalno 50.000 evra deponentima banke koja bi se našla u postupku stečaja. Zaštićen je novac osiguranih deponenata na svim računima, nezavisno od vrste i valute bez provizije za osiguranje za banke.

Foto: Shutterstock

 

- Prosečan Evropljanin kod kuće drži 500 evra, sve ostalo u banci. Prosečan Srbin malo više. Dobro, promenila se ta filozofija da to držim kod sebe, jer taj novac on nam jeste dostupan svakog trenutka, ali s druge strane nemate nikakvu sigurnost ni kamatu - ističe ekonomski analitičar Vladimir Vasić.

U Narodnoj banci podsećaju da je u protekloj deceniji štednja u dinarima rasla, što je doprinelo da je 2023. godine 42 odsto depozita bilo u dinarima, dok je krajem 2012. taj procenat bio 19,3 odsto.

Ostavite komentar