Vesti > Region

U busu NEMA GREJANJA ako je napolju 5 stepeni: Evo na koje sve načine ove zime ŠTEDE HRVATI

Hrvatska u potpunosti prati evropske smernice za uštedu, dok će detaljna uputstva biti poslata na adrese svih ustanova Gradske uprave

Izvor: K1info/telegraf.rs

18/12/2022 > 21:38

podeli vest:

U busu NEMA GREJANJA ako je napolju 5 stepeni: Evo na koje sve načine ove zime ŠTEDE HRVATI
Foto: Unsplash.com


Kao i mnoge zemlje, i Hrvatska se pridružila smernicama Evropske unije za uštedu energije, a to se najviše odražava na glavni grad Zagreb, koji je ujedno i najveći potrošač.

Kako pričaju iz Gradske uprave za hrvatske medije, u njihovim objektima je grejanje ograničeno na 21 stepeni Celzijusa, dok je zaposlenima preporučeno da provetravanje prostorija svedu na minimum, odnosno da prozore otvaraju svakih jedan do dva sata na pet minuta. Detaljna uputstva poslata su na adrese svih ustanova.

- Procenjuje se da je za smanjenje temperature grejanje za jedan stepen Celzijusa, ušteda oko pet do deset posto, a budući da je u prostorima Gradske uprave temperatura smanjena za dva do tri stepena, minimalna ušteda će biti oko 15 posto - napominju iz Grada koliko će energije uštedeti na grejanju.

Takođe, vodi se računa i o potrošnji struje. Naime, kako navodi hrvatski list, zabranjena je upotreba električnih grejalica i klime, a nije dozvoljena ni upotreba uređaja koji se ne koriste za aktivno obavljanje posla.

Ne samo što su takvu štednju osudili mnogi, već je i ograničena Državnim pedagoškim standardom koji propisuje da bi temperatura u prostorijama za boravak dece u vrtićima trebalo da bude od 20 do 22 stepena.

U hodnicama i višenamenskim salama dozvoljava se 18 stepeni, dok se u školama tolerišu za jedan stepen niže temperature.

Foto: Freepik.com

 

- U osnovnim i srednjim školama temperatura u učionicama, u skladu sa odredbama DPS-a mora biti 20, u hodnicima 18, a u sali za telesnu i zdravstvenu kulturu od 16 do 18 stepeni - naglašavaju iz Gradske uprave.

Štednja u autobusima i tramvajima otpočela je još na leto kada je povećana temperatura hlađenja na 25 stepeni. Vozačima je stigao dopis da ne pale grejanje sve dok temperatura nije manja od pet stepeni Celzijusa, takođe, maksimalno grejanje u vozilo je ne više od 20 stepeni.

Na stanicama se ne otvaraju sva vrata nego samo ona na kojima ljudi pritiskaju dugme za izlaz.

Kada je reč o najvećoj sportskoj hali u Hrvatskoj, zagrebačkoj Areni, prostorije se greju na 21 stepen, rasveta je smanjena na najnižu jačinu koja je zakonom dopuštena, a kada je na tribinama više od 7.000 posetilaca, vrši se hlađenje prostorije po principu "free cooling", odnosno bez potrošnje energije ubacuju sveži vazduh spolja.

Ipak, trenutno nemaju značajnih odstupanja u odnosu na račune od prošle godine. S druge strane, Narodno pozorište nije bilo te sreće, te su im se računi uvećali u odnosu na prošlu godinu.

Kako navode, režije za električnu energiju su im porasle za 2,5, a potrošnja plina za 4,7 puta.

 

 

Ostavite komentar