Priče > Čuvarkuća

PRVO PLATI SEBI: Matematičar otkrio CAKU ZA ŠTEDNJU i gomilanje PARA, dok INFLACIJA prazni NOVČANIKE

Matematičar Toni Milun savetuje građane kako da uštede novac u vreme rastuće inflacije

Izvor: K1info/N1

05/09/2023 > 19:12

podeli vest:

PRVO PLATI SEBI: Matematičar otkrio CAKU ZA ŠTEDNJU i gomilanje PARA, dok INFLACIJA prazni NOVČANIKE
Foto: Unsplash.com


Profesor matematike i finansijski vloger Toni Milun, savetuje kako da se sačuva kućni budžet u vreme visoke inflacije. Prema njegovim rečima, u vreme finansijske krize, korisno je držati se metode "prvo plati sebi".

- Jako teško, upravo su objavljeni i rezultati finansijske pismenosti. Znači, bilo je istraživanje prošle godine, 2000. godine štedelo je 68 posto ljudi, sada 51 posto. To je jednostavno sasvim normalno. Ljudi štede manje, jer nemaju - rekao je za Milun za RTL Direkt.

Priznaje da je i njemu tokom godišnjeg odmora "procurilo" dosta novca. Svima preporučuje da uzmu papir i olovku i svakodnevno zapisuju sve troškove kako bi utvrdili gde novac curi.

On savetuje građane da se drže metode "prvo plati sebi".

- To je metoda prvo plati budućem sebi. Nemoj kupiti novu majicu, nego plati za svoju budućnost. Izdvoji ili za penziju ili za budućnost tako da ti se to ukamaćuje i oplođuje. Ali ne mogu to svi. Nekima treba i državna pomoć, na primer, penzioneri ne mogu štedeti ili oni koji su na minimalcima. Država mora uskočiti, ali ovi koji imaju plate iznad proseka, i dalje tu postoji prostor za štednju i plaćanje prvo sebi - naveo je on.

Ostavite komentar