Priče > Čuvarkuća

Kako da UŠTEDITE STRUJU u KUHINJI za čak 20%? Samo pratite ove SAVETE, a ni prstom nećete morati da mrdnete

Frižider je najveći potrošač struje u domaćinstvu sa udelom od oko 25%, što čini četvrtinu ukupne potrošnje

Autor: prva.rs

28/08/2023 > 08:31

podeli vest:

Kako da UŠTEDITE STRUJU u KUHINJI za čak 20%? Samo pratite ove SAVETE, a ni prstom nećete morati da mrdnete
Foto: Shutterstock


Kako struja stalno poskupljuje, ne prestaje udar na džep građana Srbije. Pa, nije na odmet usvojiti nekoliko saveta kako bi smanjili potrošnju električne energije domaćinstvu, naročito u kuhinji. Stoga, evo šta bi, sve domaćice koje vole da kuvaju, trebalo da rade.

Frižider je najveći potrošač struje u domaćinstvu sa udelom od oko 25%, što čini četvrtinu ukupne potrošnje. Pored ovog potrošača tu su i šporet, mašina za pranje sudova, mikrotalasna, mali kućni aparati.

Kada kuvate, uvek prilagodite veličinu šerpe količini hrane. Ako koristite veću šerpu za malu količinu hrane, zagrevaćete više vode nego što je potrebno. Stavljanjem poklopca na šerpu možete uštedeti čak do 20% potrošnje struje.

Za mnoge obroke dobar izbor je ekspres lonac - brzo se sprema ručak uz manju potrošnju struje ili gasa. Indukcionu ploču isključite nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jer će zadržavati toplotu neko vreme i hrana će nastaviti da se kuva.

Kada zagrevate vodu, na primer za kafu ili čaj, to radite u aparatu za brzo zagrevanje vode. To je isplativije, jer taj aparat najbrže zagreva vodu i troši najmanje energije. Sledeća po isplativosti je mikrotalasna, a najgora opcija je grejati vodu za kafu na šporetu.

Takođe, kada želite da podgrejete ručak, uradite to u mikrotalasnoj, a ne u rerni i uštedećete do 50% struje.

Foto: Freepik.com

 

Redovno odmrzavajte frižider, jer debeli slojevi leda mogu da otećaju funkciju hlađenja i uzrokuju veću potrošnju energije. To znači da frižider troši više struje.

Mašinu za pranje sudova priključite na toplu vodu umesto hladne, jer se veći deo energije troši na zagrevanje vode. Takođe, ako želite dodatno da uštedite, isključite program za sušenje posuđa.

Ako imate tarifno merenje struje sa dve tarife, pokrenite mašinu za pranje sudova tokom jeftinijih tarifnih perioda i napunite je do kraja pre pokretanja programa.

Ostavite komentar