Priče > Čuvarkuća

Ako imate Pepco kalupe za mafine BACITE IH ODMAH - povučeni iz prodaje jer su OPASNI PO ŽIVOT

Kao razlog naveden je hemijski rizik

Izvor: K1info

07/02/2023 > 13:50

podeli vest:

Ako imate Pepco kalupe za mafine BACITE IH ODMAH - povučeni iz prodaje jer su OPASNI PO ŽIVOT
Foto: Shutterstock


Zbog rizika po ljude prethodnih dana iz prodaje su povučena kalupi za mafine marke Pepco, objavljeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine NEPRO.

 

Upotreba kalupa za mafine, model SКU 310531, koji se mogu kupiti u Pepco radnjama, prema tvrdnjama ovog sajta, nosi hemijski rizik.

Podsetimo, pre manje od mesec dana, 20. januara, zbog istog razloga sa rafova su povučene i japanke, model SKU 320218, koje se takođe mogu kupiti u Pepco radnjama.

Foto: printscreen/PEPCO

 

Na sajtu se kao razlog za povlačenje kalupa za mafine navodi:

Na obuhvaćenim proizvodima postoji rizik prenosa formaldehida i melamina sa pomenutih materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi - pišu oni.

Da je korišćenje ovih kalupa opasno po zdravlje pokazuje i to što je Nacionalni toksikološki program SAD je 2011. godine opisao formaldehid kao materiju za koju je „poznato da je kancerogena za ljude”.

Hemijski rizik naveden je i kao razlog za povlačenje japanki.

Plastični materijal proizvoda sadrži prekomerne koncentracije dibutil ftalata DBP (izmerena vrednost do 11% po težini) i kratkolančanih hlorisanih parafina (izmerena vrednost do 8,3%). DBP može štetiti zdravlju izazivanjem mogućeg oštećenja reproduktivnog sistema. SCCP opstaju u životnoj sredini, toksični su za vodene organizme u niskim koncentracijama i bioakumuliraju se u divljim životinjama i ljudima, predstavljajući rizik po ljudsko zdravlje i životnu sredinu - navedeno je na NEPRO sajtu. 

Foto: printscreen/PEPCO

 

Na sajtu Pepco postavljeno je obaveštenje za potrošače da kupljene japanke i kalupe za mafine mogu vratiti u prodavnicu.

- Molimo vas da kupljeni proizvod vratite u najbližu PEPCO prodavnicu. Troškovi kupovine proizvoda biće Vam refundirani. Fiskalni račun nije potreban - stoji na sajtu.

Povučeno i kuvalo za vodu

Zbog rizika po ljude prethodnih dana iz prodaje je povučeno kuvalo za vodu Rox, model 57831, objavljeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine NEPRO.

Navodi se da postoji rizik od električnog udara.

- Proizvod nema uzemljenje pa korisnik može da dođe u dodir sa delovima pod naponom što povećava rizik od električnog udara - stoji u obaveštenju.

 

Ostavite komentar

Tanja

Zato Kinezi mogu da nas truju, niko ih ne kontrolise!!!

28.02.2023 00:08