Priče > Čuvarkuća

Ista IGRAČKA na AliExpress skoro tri puta JEFTINIJA nego u DexyCo - ipak, dobro IZRAČUNAJTE šta se više ISPLATI

Zbog čega je ovako drastična razlika u ceni?

Autor: Mina Duduković

20/01/2023 > 15:10

podeli vest:

Ista IGRAČKA na AliExpress skoro tri puta JEFTINIJA nego u DexyCo - ipak, dobro IZRAČUNAJTE šta se više ISPLATI
Foto: K1info/dexy.co.rs/wikipedia/freepick


Potpuno ista igračka, a drastično drugačija cena.

Ova situacija zbunila je roditelje koji su čak i na društvenoj mreži Twitter objavili fotografiju na kojoj se jasno vidi da "Smart games tri praseta deluxe" u popularnim radnjama DexyCo košta 3.899 dinara, dok se preko međunarodnog sajta za prodaju stvari AliExpress identičan set može kupiti za 11,72 evra, što je oko 1.370 dinara. Ruku na srce, za ovu igračku mora da se plati i poštarina, koja iznosi oko pet evra. Ali, čak i u toj računici je drastično jeftinija.

Ova fotografija izazvala je pravu buru komentara iz kojih se jasno vide prednosti i mane kupovine preko AliExpress, a kao glavnu manu, potrošači navode dugo čekanje dok roba stigne na kućnu adresu.

- Ja sam pola žena pola AliExpress ali pogledajte ovu razliku u ceni. Ne mrzi me da čekam 20 dana da stigne - napisala je ova korisnica. 

Nas je zaintrigiralo nešto drugo. Zbog čeka je ovako drastična razlika u cenama i kako je moguće da se roba sa Ali Ekspressa prodaje u jednoj od najrenomiranijih radnji kada su igračke u pitanju? Prvo smo pozvali DexyCo, ali su nam oni ljubazno objasnili da je njihov distributer, za konkretno ovu igračku Mediaplanet.

Foto: K1info/dexy.co.rs/wikipedia/freepick

 

U  ovom preduzeću objasnili su za K1info.rs da se zaista u radnjama u Srbiji prodaju identične igračke kao na AliExpressu, a da je iznos koji se za njih izdvaja zbog velikih troškova transporta.

Smart games uvozimo iz Belgije i verovatno je to identična igračka koja se prodaje i na AliExpressu. Razlog za formiranu cenu u Srbiji jesu troškovi koji se plaćaju, a podrazumevaju carine, poreze, transportne troškovi, pregled sanitarne inspekcije... Na našem tržištu je zbog toga roba toliko skuplja - rekli su kratko za naš portal.

S druge strane, da nije sve kako se čini na prvu loptu jeste i činjenica da se često dešava da roba koju poručimo preko AliAliExpressa nikada ne stigne na našu adresu. 

- Kao neko ko dosta kupuje na AliExpresu preporučila bih ti da kupuješ proizvode gde imaju više od 100 poslatih pakete ( govorim iz iskustva ), vidim da je ovde samo devet osoba poručilo proizvod. Takođe, obavezno pogledaj reviews ispod da li je neko poslao dokaz da im je stigla pošiljka - dala je savet jedna od korisnica društvene mreže Twitter.

Na njen komentar nadovezao se još jedan potrošač koji očigledno nema dobro iskustvo sa kupovinom preko interneta. 

- Ja se više nisam usudila da poručim preko Alija ništa što ne može da stane u poštansko sanduče nakon što mi samo dva paketa od naručrnih sigurno više od 100 nisu stigla, a ta dva su bila malo veće stvari čak i jeftinije od nekih manjih koje sam naručivala.

Očigledn je da potrošači u Srbiji moraju da imaju "dubok džep", ali i odličnu logiku i kalkulator ne bi li napravili najbolji izbor kako da robu plate po razumnoj ceni, ali i da li im se čekanje na robu isplati, sve i da je plate tri puta jeftinije. 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Roki

Od tih paketa koji ne stignu do narucioca, pola drpe carinici, a pola postari. zato je i uvedeno da skoro i nema free shiping za nasu zemlju.

20.01.2023 18:50