Priče > Čuvarkuća

Kredit za stan, KAMEN O VRATU: Svi koji su se ZADUŽILI U EVRIMA mogu da očekuju novi SKOK RATE

Najteže je onima koji su tek počeli da otplaćuju kredit, njima je rata najviše skočila

Izvor: K1info/nova.rs

03/02/2023 > 10:02

podeli vest:

Kredit za stan, KAMEN O VRATU: Svi koji su se ZADUŽILI U EVRIMA mogu da očekuju novi SKOK RATE
Foto: Freepik.com


Evropska centralna banka (ECB) podigla je tri ključne kamatne stope, ponovo za 50 baznih poena, odnosno 0,5 odsto.

Podizanje referentnih kamatnih stopa ECB odražava se i na cenu zaduživanja. Naime, zbog ove odluke porašće stope euribora, što automatski utiče na povećanje rata kredita u evrima za dužnike u Srbiji, s obzirom na to da je visina kamata ovih pozajmica vezana za kretanje ove evropske kamatne stope.

Od juna prošle godine, euribor ne prestaje da raste. Ovaj rast direktno utiče na sve one građane koji su se zadužili u evrima, i to sa varijabilnom kamatnom stopom.

Na koga najviše utiče rast euribora i ko je pogođen u većoj meri? 

To su prvenstveno korisnici stambenih kredita, jer se u ovim slučajevima od banke pozajmljuje velika suma novca, koja se otplaćuje i po nekoliko decenija, zbog čega ekonomisti često stambeni kredit nazivaju "doživotnim".

Takođe, rast euribora značajno pogađa i dužnike koji su relativno skoro podigli kredit, s obzirom na to da je struktura rate drugačija u različitim periodima otplate – kako vreme prolazi, sve manji deo rate čini kamata.

Takođe, rate rastu i korisnicima lizinga.

- Kada skoči euribor jedan odsto rata kredita prosečno poraste za tridesetak evra, to je rata od 200-250 evra. U ovom slučaju ko ima veću ratu, ima i veće poskupljenje - kaže Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" komentarišući rast euribora.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić smatra da će ECB povećavati referentne kamatne stope sve dok se inflatorni pritisci ne budu smanjili, a prema njegovim procenama, to bi moglo da se desi već u prvom ili drugom kvartalu 2023.

Većina ekonomista nije tako optimistična i predviđa da kamate neće značajnije padati u ovoj godini.

 

Ostavite komentar