Priče > Čuvarkuća

5 SAVETA kako da tokom ZIME UŠTEDITE gorivo

Primenom nekoliko jednostavnih saveta možete uštedeti na gorivu tokom zimskih meseci

Autor: K1info/Jutarnji.hr

27/12/2022 > 08:51

podeli vest:

5 SAVETA kako da tokom ZIME UŠTEDITE gorivo
Foto: Shutterstock


Hladni dani zimi ne samo da stvaraju probleme automobilima i vozačima, već opterećuju i novčanik vozača. Ali čak i zimi možete uštedeti gorivo pravilnim ponašanjem, pa zato donosimo pet saveta za ekonomičnu vožnju zimi.

1. Ne ostavljajte motor upaljen

U hladnim danima, puštanje motora da se zagreje pre nego što krenete dok stružete led neće uštedeti gorivo. Pri srednjoj brzini, motor se zagreva brže i sa manjom potrošnjom materijala nego kada se zagreva u režimu mirovanja.

2.Proverite pritisak u gumama

Redovne provere pritiska u gumama zimi su obavezne. Ako temperatura padne, to dovodi do pada pritiska u gumama jer se vazduh skuplja kada je hladan. Pritisak u gumama opada između 0,07 i 0,14 bara za svakih deset stepeni Celzijusa manje.

- Odgovarajući pritisak u gumama ne samo da obezbeđuje neophodno prianjanje i vuču na površini puta. On takođe obezbeđuje nižu potrošnju goriva i na taj način smanjuje emisiju CO2 - objašnjava stručnjak za gume Continental Andreas Šlenke. Ako je guma nedovoljno naduvana, njen otpor kotrljanja se povećava, što rezultira povećanom potrošnjom goriva.

Foto: Pexels.com

 
3. Pripremite motor za zimu

Filtere za vazduh i svećice treba proveriti na vreme pre hladnog vremena. Stručnjaci savetuju da ih treba zameniti ako je filter zapušen ili su svećice stare. Pravilno održavan motor pomaže u uštedi goriva.

4. Isključite električne potrošače

U automobilu se proizvodi i struja, pa treba isključiti nepotrebne potrošače. Uključeni grejač sedišta obezbeđuje dodatnu potrošnju goriva od skoro 0,1 litara na 100 kilometara. Zagrejano vetrobransko staklo može povećati potrošnju za oko pola litra. Dakle, važi sledeće: uključiti potrošače samo kada su zaista potrebni.

5.Izbegavajte kratka putovanja

Hladni motori ne sagorevaju gorivo tako efikasno kao motori na optimalnoj radnoj temperaturi. Dok se dostigne odgovarajuća temperatura motora, lako ste prešli 20 kilometara zimi. Oni koji dobro planiraju svoja putovanja i izbegavaju kratka putovanja takođe mogu da smanje potrošnju benzina ili dizela, piše Auto Klub.

 

 

 

Ostavite komentar